Djeca su vještija s mobitelima nego u čitanju i vezanju cipela

11.09.2014. 11:29 / Izvor: 24sata
Djeca su vještija s mobitelima nego u čitanju i vezanju cipela

Polovica djece u dobi od dvije do 10 godina vještija su u korištenju mobitela i tableta nego u plivanju, vezanju cipela i učenju koliko je sati. Skoro 50 posto djece i samo priznaje da imaju više samopouzdanja na mobitelu nego u čitanju.

Djeca od dvije godine uče kako koristiti pametne telefone prije nego što nauče osnovne životne vještine, potvrdila je studija britanske optike Lenstore provedena na 2000 roditelja koji imaju djecu od dvije do 16. godina starosti. Svaki treći trogodišnjak ima tablet i mobitel što utječe na njegov vid, piše Daily Mail.

Polovica djece u dobi od dvije do 10 godina vještija su u korištenju mobitela i tableta nego u plivanju, vezanju cipela i učenju koliko je sati. Skoro 50 posto djece i samo priznaje da imaju više samopouzdanja na mobitelu nego u čitanju. Trećina roditelja zbog toga je zabrinuta i boje se da tehnologija utječe na djetetov san te uzrokuje probleme u ponašanju,potvrdilo je istraživanje.

"Živimo u dobu u kojem su mobiteli i tableti sastavni dio našeg života i treba ih integrirati u proces učenja, ali ne treba s time pretjerivati. Treba biti oprezan i paziti na to koliko djeca vremena provode pred ekranima jer to može uništiti njihov vid", istaknuli su iz optike Lenstore.

Djeca u dobi od osam i 10 godina provode najviše vremena na tabletima i mobitelima, oko 9,8 sati na dan. Na drugom mjestu su mladi u dobi od 14 do 16 godina koji potroše oko 9,48 sati.

Djeca i aktivnosti

  • Oko 60 posto djece zna voziti bicikl
  • Oko 59 posto njih zna se služiti tabletom
  • Oko 57 posto njih koristi se mobitelom
  • Oko 57 posto djece dobro čita
  • Oko 53 posto njih zna vezati cipele
  • Oko 52 posto ih zna plivati
  • Oko 49 posto ih je naučilo na sat

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza