Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Ex-YU kiosk K67 ne prestaje oduševljavati: Sada je postavljen na Times Square-u

08.06.2021. 11:23 / Izvor: Akta.ba

Legendarni kiosk K67, djelo slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, ne prestaje oduševljavati svijet.

Plastični kiosk neobičnog dizajna nedavno je postavljen na Times squareu u okviru projekta Times Square Transmissions 2021, i koristi se kao DJ kabina za puštanje muzike.

Kiosk K67 predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obilježja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljali su jedan od rijetkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživjeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.Kiosk se od sedamdesetih godina, iz male fabrike Imgrad iz najdublje slovenačke provincije, širio munjevitom brzinom ne samo tadašnjom Jugoslavijom nego i Evropom, prije svega istočnom. Više od 7.500 modela je izašlo iz pogona fabrike u Ljutomeru i izvezeno u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

Zanimljivo da se autor kioska, iako se njime proslavio, nije obogatio.

"Ja se nikada nisam obogatio, pogotovo ne u zapadnom smislu. Imao sam uvijek dovoljno za solidan život. Ali vjerovali vi meni ili ne, novac u tadašnje doba nije bio na prvom mjestu. Mi arhitekte smo htjeli da učinimo nešto za društvo u kojem smo živjeli i u koje smo vjerovali. A K67 je bio nešto dobro za društvo", kazao je jednom prilikom Mehtig.

Početkom osamdesetih Mehtig je ušao u spor s novom upravom Imgrada koja mu sve do završetka procesa osam godina kasnije nije isplaćivala honorar. Kada je firma izgubila proces i bila prisiljena da isplati zaostali novac, inflacija je u međuvremenu pojela najveći dio njegovog honorara.

Martin Ruge fon Lev, berlinski dizajner, oduševljen "femonenalnim dizajnom" jedan potpuno restaurirani K67, kojeg je pronašao u Poljskoj, postavio je 2018. godine u dvorištu Mykita House-a u Krojcbergu.

Od tada kreativci i zaposleni u okolnim start-up kompanijama kupuju kafu i užinu iz tog kioska, piše Startit. 

PODIJELI:

TAGOVI:

crveni kiosk

Jugoslavija

New York

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza