Ex-YU kiosk K67 ne prestaje oduševljavati: Sada je postavljen na Times Square-u

08.06.2021. 11:23 / Izvor: Akta.ba
Ex-YU kiosk K67 ne prestaje oduševljavati: Sada je postavljen na Times Square-u

Plastični kiosk neobičnog dizajna nedavno je postavljen na Times squareu u okviru projekta Times Square Transmissions 2021, i koristi se kao DJ kabina za puštanje muzike.

Legendarni kiosk K67, djelo slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, ne prestaje oduševljavati svijet.

Plastični kiosk neobičnog dizajna nedavno je postavljen na Times squareu u okviru projekta Times Square Transmissions 2021, i koristi se kao DJ kabina za puštanje muzike.

Kiosk K67 predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obilježja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljali su jedan od rijetkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživjeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.



Kiosk se od sedamdesetih godina, iz male fabrike Imgrad iz najdublje slovenačke provincije, širio munjevitom brzinom ne samo tadašnjom Jugoslavijom nego i Evropom, prije svega istočnom. Više od 7.500 modela je izašlo iz pogona fabrike u Ljutomeru i izvezeno u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

Zanimljivo da se autor kioska, iako se njime proslavio, nije obogatio.

"Ja se nikada nisam obogatio, pogotovo ne u zapadnom smislu. Imao sam uvijek dovoljno za solidan život. Ali vjerovali vi meni ili ne, novac u tadašnje doba nije bio na prvom mjestu. Mi arhitekte smo htjeli da učinimo nešto za društvo u kojem smo živjeli i u koje smo vjerovali. A K67 je bio nešto dobro za društvo", kazao je jednom prilikom Mehtig.

Početkom osamdesetih Mehtig je ušao u spor s novom upravom Imgrada koja mu sve do završetka procesa osam godina kasnije nije isplaćivala honorar. Kada je firma izgubila proces i bila prisiljena da isplati zaostali novac, inflacija je u međuvremenu pojela najveći dio njegovog honorara.

Martin Ruge fon Lev, berlinski dizajner, oduševljen "femonenalnim dizajnom" jedan potpuno restaurirani K67, kojeg je pronašao u Poljskoj, postavio je 2018. godine u dvorištu Mykita House-a u Krojcbergu.

Od tada kreativci i zaposleni u okolnim start-up kompanijama kupuju kafu i užinu iz tog kioska, piše Startit. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza