Sofija, prvi robot građanin na svijetu na Digitalnom samitu u Beogradu

05.04.2019. 09:23 / Izvor: Agencije
Sofija, prvi robot građanin na svijetu na Digitalnom samitu u Beogradu

Robot Sofija, nevjerovatna android mašina koja je ujedno i prvi robot građanin na svijetu, juče je bila gošća najvećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu.

Robot Sofija, nevjerovatna android mašina koja je ujedno i prvi robot građanin na svijetu, juče je bila gošća Beograda u kojem se održava najveći Digitalni samit Zapadnog Balkana koji je otvorila premijerka Ana Brnabić, piše Kurir. 

Riječ je o svjetskoj atrakciji i dosad najboljem dijelu Henson robotike. Sofija je inteligentan robot, misli i govori poput pravih ljudi. Gdje god da se pojavi izaziva veliko interesovanje i prava je svjetska zvijezda.

Ovako izgleda Sofija, trenutno je među pet najljepših humanoidnih robota na svijetu a naročito je nevjerovatno kako govori.

Robot Sofija je bila među govornicima i poručila je da će vještačka inteligencija i digitalizacija proizvodnih procesa donijeti nova radna mjesta i bolji život građanima, prenosi Danas.rs.

Sofija posjeduje pasoš Saudijske Arabije, inovacija je kompanije Hanson Robotika, a nastala je kombinacijom nauke, inžinjeringa i umjetnosti.

Rekla je da joj je želja da bude komičarka, a da je sada njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da svijet čine boljim.

Robotizacija društva je, prema njenim riječima, dobra stvar i pomaže ljudima da se zaposle i više zarađuju.

Ocijenila je da ta novina ima i loših strana kao što je ograničen pristup sistemima sigurnosne zaštite.

Robot Sofija je odgovarajući na pitanja učesnika izjavila da roboti mogu da isprave mnoge greške ljudi i da je vještačka inteligencija važnije otkriće za čovječanstvo od električne energije. 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza