Njemački proizvođači pripremaju pasoš za baterije

26.04.2022. 09:58 / Izvor: Agencije
pasos za baterije

Pasoš za baterije će pratiti sastojke i ugljični otisak baterija u Evropi.

"Konzorcij proizvođača automobila i baterija uključujući BMW, Umicore i BASF radit će zajedno s tehnološkim partnerima na razvoju "pasoša za baterije" koja prati sastojke i ugljični otisak baterija u Europi", priopćilo je njemačko ministarstvo privrede. 

Prema agenciji Reuters, konzorcij od 11 partnera dobio je 8,2 miliona eura za razvoj zajedničke taksonomije i skupa standarda za prikupljanje i objavljivanje takvih podataka, koji bi uskoro mogli postati obvezni prema propisima Europske unije.

Prijedlog Europske komisije o kojem će se raspravljati tokom ove godine navodi da ugljični otisak električnih vozila na punjenje, lakih transportnih vozila i industrijskih baterija koje se prodaju u Europi, mora biti poznat od 2024. i biti u skladu s ograničenjem emisije CO2 od 2027. godine.

Prvi takav projekt u Evropi

Obaveza otkrivanja sadržaja recikliranih sirovina u tim baterijama primjenjivala bi se od 2027. godine. Nakon toga na snagu bi stupili zahtjevi za korištenje minimalnog udjela recikliranog kobalta, litija, nikla i olova od 2030. godine.

"Njemački konzorcij prvi je projekt u Europi koji pokušava dizajnirati proizvod koji će zadovoljiti te propise", priopćilo je njemačko ministarstvo privrede. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza