Bh. robotički tim na međunarodnom robotičkom natjecanju u Ženevi

10.10.2022. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Nacionalni robotički tim

Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko mostarskog CERIT-a i ove godine predstavlja našu državu na događaju "FIRST Global Challenge 2022".

Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko mostarskog CERIT-a (Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju) i ove godine predstavlja našu državu na događaju “FIRST Global Challenge 2022".

Bh. tim čine Hana Juklo, Nizama Šuta, Danis Mušić, Sanjin Brajević i Lejla Nuhić, zajedno s njihovim mentorima MSc. Anesom Hadžiomerovićem, IT ing. Denijem Ajanićem i IT studentom Arminom Đidelijom, najavili su iz CERIT-a.

Ovo međunarodno robotičko natjecanje održava se u Ženevi od 13. do 16. listopada i za cilj imaju jačanje svijesti o važnosti STEM (znauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) vještina, stavljajući naglasak na njihovo učenje i praktično primjenjivanje, pogotovo kod mladih ljudi.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je “Carbon Capture” (skladištenje ugljika) i bavi se problemom konstantno rastuće razine CO2 koji zadržava toplinu u atmosferi, te tako doprinosi globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama.

Ovogodišnji zadatak, za razliku od prošle godine, podrazumijeva sastavljanje samo jednog robota koji će se u sastavu s još dva nasumično izabrana tima drugih država, u izboru od njih 180, natjecati protiv druge alijanse na terenu izvršavajući različite zadatke.

Svaki meč je zapravo simulacija globalnog saveza od šest nacionalnih timova koji zajedno rade na hvatanju i skladištenju ugljika, demonstrirajući zajednički napor potreban za zaštitu naše zajedničke atmosfere. Zatim se države dijele u regionalne saveze od tri tima kako bi se fokusirali na lokalne napore za usporavanje klimatskih promjena.

Drugi dio natjecanja “Carbon Countermeasures” usmjeren je na suzbijanja emisija ugljikovog dioksida, gdje svaka država radi na zasebnom projektu u određenom području. Tim Bosne i Hercegovine je, predstavivši svoj projekt s tematikom suzbijanja i ranog otkrivanja šumskih požara u prvoj fazi, prošao u finale zajedno sa ostalih devet timova te ih očekuje prezentacija pred panelom sudaca, kao i snimanje CNN-ovog dokumentarnog filma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza