NASA i Boeing će praviti avione koji manje zagađuju

20.01.2023. 11:34 / Izvor: Agencije
NASA

Američka svemirska agencija NASA i zrakoplovni div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog aviona sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika

Američka svemirska agencija NASA i zrakoplovni div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog aviona sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika, javlja AFP.

NASA će uložiti 425 miliona dolara tokom sedam godina u ovaj projekt, a Boeing i njegovi partneri gotovo 725 miliona dolara.

"Cilj je proizvesti komercijalne avione budućnosti koji će biti efikasniji u potrošnji goriva i koji će imati brojne prednosti za okoliš, industriju komercijalnog zrakoplovstva i putnike širom svijeta", rekao je šef svemirske agencije Bill Nelson.

"Ako budemo uspješni, mogli bismo vidjeti ove tehnologije u avionima koje će ljudi koristiti u sljedećem desetljeću", dodao je.

Nadahnuće za buduće projekte

Tehnologije upotrijebljene i testirane kroz program nadahnut će buduće projekte i mogle bi dovesti do otkrića u aerodinamici i napretka u ekonomičnosti potrošnje goriva, objavio je Boeing.

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti avion s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisija u usporedbi s najekonomičnijim avionima danas.

Američka svemirska agencija planira dovršiti testiranje programa do kraja 2020-ih kako bi se tehnologije i dizajn mogli primijeniti na sljedeću generaciju aviona.

Boeing i NASA planiraju testirati inovativno zrakoplovno krilo koje stvara manji otpor i uzrokuje manje trošenja goriva.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza