Za privatne i poslovne račune

Facebook funkcije za koje niste znali, a mogu biti korisne

10.03.2023. 12:43 / Izvor: Akta.ba
TNT

Kada objavljujete na Facebooku, vjerovatno ste navikli na osnovne opcije kao što su dodavanje fotografija, pisanje teksta i dodavanje emotikona.

Kada objavljujete na Facebooku, vjerovatno ste navikli na osnovne opcije kao što su dodavanje fotografija, pisanje teksta i dodavanje emotikona. Međutim, Facebook zapravo ima nekoliko manje poznatih funkcija koje mogu poboljšati vaše objave i učiniti ih još interesantnijim. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od tih trikova.

Postavljanje vremenskog ograničenja

Možda niste znali da možete postaviti vremensko ograničenje na svoje objave, što je sjajno ako želite da vaš post bude vidljiv samo određeno vrijeme. Na primjer, ako želite da vaša objava bude vidljiva samo tokom vikenda, možete postaviti vremensko ograničenje od petka navečer do nedjelje navečer.

Kako to uraditi? Kada pišete objavu, kliknite na ikonu satova (pored ikone za dodavanje fotografija) i postavite vremensko ograničenje prema potrebi.

Označavanje prijatelja u tekstu objave

Možete označiti prijatelje u tekstu vaše objave, što može biti korisno ako želite da ih obavijestite o nečemu ili da im nešto poklonite. Kada označite prijatelja, oni će dobiti obavijest o tome da su označeni u vašoj objavi.

Kako to uraditi? Napišite "@" nakon čega će se pojaviti lista vaših prijatelja. Odaberite osobu koju želite označiti i ona će se pojaviti u tekstu objave.

Koristite Facebook kalendar za postavljanje datuma događaja

Facebook kalendar može vam pomoći da organizujete svoje objave i događaje. Na primjer, ako planirate objavu za neki poseban dan, poput Dana zaljubljenih ili rođendana, možete postaviti datum u kalendaru kako biste se pobrinuli da se vaša objava pojavi na pravi dan.

Kako to uraditi? Kada objavljujete, kliknite na ikonu kalendara (pored ikone za dodavanje fotografija) i postavite datum u kalendaru.

Dijelite samo sa određenim prijateljima

Ako ne želite da vaša objava bude vidljiva svim vašim prijateljima, možete ograničiti vidljivost samo na određene prijatelje. Ovo može biti korisno ako želite da vaša objava bude privatna, ali želite da je vide samo određene osobe.

Kako to uraditi? Kada pišete objavu, kliknite na ikonu postavki (tri tačke) ispod okvira za pisanje teksta. Izaberite "Vidljivost objave" i odaberite "Prilagođeno". Zatim unesite ime ili listu prijatelja sa kojima želite podijeliti objavu.

Ove funkcije nisu samo zabavne i korisne, već mogu poboljšati i vašu privatnost na Facebooku. Isprobajte neke od ovih trikova i možda ćete se iznenaditi koliko mogu poboljšati vaše objave.

Korištenje Facebooka za posao

Ako ste vlasnik malog posla ili jednostavno želite promovirati svoj rad na Facebooku, postoje neke funkcije koje vam mogu pomoći da učinite svoj profil učinkovitijim. Ovdje su neke od tih funkcija:

Stranice

Možete stvoriti posebnu stranicu za vaš posao na Facebooku koja će vam pomoći da privučete više korisnika i promovirate svoje proizvode ili usluge. Stranice su besplatne i mogu se prilagoditi slično kao i osobni profili.

Facebook oglasi

Facebook oglasi su vrlo učinkoviti za promoviranje vašeg poslovanja i vaše poslovne ideje. Možete ciljati specifične publike, postavljati budžete za oglase i pratiti njihov uspjeh. Oglasi se mogu prikazivati na desetke milijuna korisnika Facebooka.

Grupa

Grupa na Facebooku je još jedan način za promoviranje vašeg posla i komunikaciju s korisnicima. Možete stvoriti grupu za svoj posao i pozvati korisnike da se pridruže. U grupi možete dijeliti informacije o novim proizvodima ili uslugama, odgovarati na pitanja i komentare korisnika te čak organizirati nagradne igre ili promocije.

Messenger

Facebook Messenger je odličan način za komunikaciju s kupcima i klijentima. Možete koristiti Messenger za odgovaranje na pitanja, rezervacije i narudžbe te online upoznavanje. Također možete koristiti Messenger za slanje promotivnih poruka i obavijesti, kao i komunikaciju sa klijentima.

Korištenje ovih funkcija može vam pomoći u promoviranju vašeg poslovanja i učiniti vaš profil učinkovitijim. Međutim, važno je da se pridržavate smjernica i pravila Facebooka kako biste izbjegli kazne i probleme s vašim profilom.

Upravljanje sigurnošću i privatnošću profila

Kako biste se osigurali da vaš profil na Facebooku bude siguran i privatni, postoje neke funkcije koje možete koristiti. Iako su mnoge od ovih funkcija dobro poznate, postoje i neke manje poznate opcije koje mogu poboljšati vašu sigurnost i privatnost. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od tih funkcija.

Provjera sigurnosti naloga

Jedna od prvih stvari koje biste trebali učiniti kako biste osigurali vaš Facebook profil jeste da izvršite provjeru sigurnosti naloga. Ova funkcija vam omogućuje da provjerite sve sigurnosne postavke vašeg naloga, uključujući postavke prijave, višestepenu provjeru autentičnosti i aktivnosti u aplikacijama.

Kako to uraditi? Kliknite na padajući meni u gornjem desnom uglu, odaberite "Postavke i privatnost", a zatim kliknite na "Provjeru i poboljšanje sigurnosti naloga".

Postavljanje dvostepene provjere autentičnosti

Dvostepena provjera autentičnosti (2FA) je jedna od najboljih opcija za poboljšanje sigurnosti vašeg Facebook naloga. Ova funkcija vam omogućuje da dodate drugi sloj sigurnosti pri prijavi na vaš račun, što znači da će biti potrebno unijeti ne samo lozinku, već i dodatni kod koji se šalje na vaš mobilni uređaj.

Kako to uraditi? Kliknite na padajući meni u gornjem desnom uglu, odaberite "Postavke i privatnost", a zatim kliknite na "Provjeru i poboljšanje sigurnosti naloga". Izaberite "Dvostepena provjera autentičnosti" i slijedite upute.

Blokiranje neželjenih poruka

Ako želite spriječiti primanje poruka od nepoznatih osoba, možete koristiti funkciju blokiranja. Ova funkcija vam omogućuje da blokirate određene osobe da vam šalju poruke.

Kako to uraditi? Kliknite na poruku koju želite blokirati, a zatim kliknite na ime pošiljaoca. Izaberite "Blokiraj" i ta osoba više neće moći slati poruke.

Postavljanje granica za dijeljenje vašeg profila

Ako želite kontrolirati ko vidi vaše objave i informacije na Facebooku, možete postaviti granice za dijeljenje vašeg profila. Možete ograničiti vidljivost svojih objava samo na svoje prijatelje, ili čak ograničiti vidljivost objava samo na određene prijatelje ili liste prijatelja.

Kako to uraditi? Kliknite na padajući meni u gornjem desnom uglu, odaberite "Postavke i privatnost", a zatim kliknite na "Postavke". Izaberite "Vidljivost" i možete postaviti prilagođene granice vidljivosti za svoje objave.

Upravljanje podacima o aktivnostima

Facebook vam omogućuje da vidite sve aktivnosti koje ste poduzeli na platformi, uključujući objave, komentare i lajkove. Međutim, možda ne želite da te aktivnosti budu javno vidljive. Facebook vam omogućuje upravljanje ovim podacima i možete odabrati da ih učinite vidljivim samo za sebe.

Kako to uraditi? Kliknite na padajući meni u gornjem desnom uglu, odaberite "Postavke i privatnost", a zatim kliknite na "Vaša aktivnost". Izaberite "Upravljanje vašim aktivnostima" i tamo možete vidjeti sve aktivnosti koje ste poduzeli na Facebooku. Možete odabrati da učinite vidljivim samo za sebe ili da izbrišete određene aktivnosti.

Korištenje ovih funkcija može vam pomoći da osigurate vaš profil na Facebooku i poboljšate vašu privatnost. Možda će vam trebati malo vremena da se naviknete na ove funkcije, ali nakon što ih naučite koristiti, sigurniji ćete biti na Facebooku.

Postavljanje granica za dijeljenje vašeg profila

Kada koristite Facebook, važno je postaviti granice za dijeljenje vašeg profila kako biste zaštitili svoju privatnost. Ovdje su neke funkcije koje možete koristiti za postavljanje granica:

Postavke privatnosti

Facebook vam omogućuje postavljanje granica za vaš profil pomoću postavki privatnosti. Možete postaviti tko može vidjeti vaše objave, fotografije, informacije o profilu i još mnogo toga. Također možete postaviti granice za primanje poruka i poziva.

Blokiranje korisnika

Ako želite ograničiti pristup nekim korisnicima na Facebooku, možete ih blokirati. Blokiranje korisnika sprječava ih da vide vaše objave, poruke ili komentare. Također možete blokirati korisnike koji vas neugodno ili zlostavljaju.

Zabava i igre

Facebook je prepun igara i zabava, ali ako ne želite da se pojave na vašem profilu, možete postaviti granice za dijeljenje. Možete ograničiti tko može vidjeti vašu aktivnost u igrama i aplikacijama.

Postavljanje granica za dijeljenje vašeg profila je važno kako biste zaštitili svoju privatnost i osigurali da se vaš profil koristi samo u svrhu za koju ste ga namijenili. Uz ove funkcije, možete postaviti granice koje odgovaraju vašim potrebama i uvjetima korištenja Facebooka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza