Musk opet mijenja pravila: X počinje da uklanja naslove iz novinskih članaka

23.08.2023. 12:07 / Izvor: N1
Elon Musk

Izmjena podrazumijeva pojavljivanje članaka na vremenskim linijama korisnika samo sa naslovnom fotografijom i URL-om, dok će pojedinci morati da dodaju svoj opis iznad posta.

Izmjena podrazumijeva pojavljivanje članaka na vremenskim linijama korisnika samo sa naslovnom fotografijom i URL-om, dok će pojedinci morati da dodaju svoj opis iznad posta.

Fortune je pisao o planiranoj promjeni, pozivajući se na neimenovani izvor, koji će promijeniti način na koji se novinski članci pojavljuju na platformi.

U tom tekstu se takođe navodi da novu promjenu direktno podstiče vlasnik kompanije X, Elon Musk, što je on i potvrdio.

"Ovo dolazi direktno od mene. To će značajno poboljšati estetiku društvene mreže“, napisao je Musk.

Zanimljivo je da je Musk također uputio apel novinarima da direktno objavljuju svoj sadržaj na X-u, poznatijem kao Tviter, kako bi zaradili više.

"Ako ste novinar koji želi više slobode u pisanju i veći prihod, onda objavljujte tekstove direktno na ovoj platformi“, objavio je Musk.

Kao je Fortune primjetio Musk veruje da članci zauzimaju previše prostora na vremenskoj liniji korisnika, a sa novom promjenom, X će moći da smanji veličinu tvitova, omogućavajući da više postova stane na isti prostor, što istovremeno pomaže u suzbijanju mamca za klikove.

Do sada su se novi članci pojavljivali kao „kartica“ na vremenskoj liniji korisnika, koja se sastoji od slike, kratkog naslova i opisa.

Format je razvijen kada je ograničenje tvitova na X postavljeno na 140 znakova, a pošto su informacije unutar kartice isključene iz ograničenja broja znakova, postao je važan način dijeljenja informacija na Twiteru.

Međutim, monetizacija sadržaja putem pretplata i prihoda od oglasa dostupna je samo kreatorima sadržaja i novinarima koji plaćaju X Blue – pretplata na platformi od osam dolara mjesečno.

Musk je takođe optužen da je ciljao novinske kuće i platforme koje mu se ne sviđaju ograničavanjem pristupa njihovim sajtovima i uklanjanjem njihovih verifikovanih bedževa, piše Forbes.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza