Simulirano NASA stanište na Marsu

Nakon 378 dana života u simuliranom staništu na Marsu, NASA volonteri izašli van

08.07.2024. 12:50 / Izvor: Agencije
NASA

Dugoročni cilj programa Artemis je uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars.

Prva od nekoliko NASA-inih misija čiji je cilj bio simuliranje boravka na Marsu završila je u Houstonu u Teksasu nakon što su četiri volontera napustila simulirano NASA-ino stanište na Marsu nakon više od godinu dana.

Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alphi, izoliranoj strukturi od 160 kvadratnih metara u Svemirskom centru Johnson u Houstonu, koja oponaša uslove na Crvenoj planeti.

Ova misija bila je prva u seriji Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA), čiji je cilj pomoći NASA-i da se pripremi za ponovni let na Mjesec, a jednog dana čak i na Mars.

NASA-ina direktorica inženjeringa Julie Kramer rekla je da projekt “daje priliku da naučimo sve ono što je bitno o ovim složenim sistemima i učinit će odlazak na Mars i povratak puno sigurnijim”.

Daljnje misije CHAPEA predviđene su za 2025. i 2027., rekla je. Mars Dune Alpha stvoren je pomoću 3D printera.

Prilikom izlaska iz staništa u subotu, nakon više od godinu dana, četvoro volontera CHAPEA, koji tokom svog boravka nisu smjeli napustiti objekt bez prozora, bilo je ganuto.

"Ove stvari možemo učiniti zajedno", rekao je član posade Ross Brockwell i dodao: "Možemo upotrijebiti svoju znatiželju i svrhu kako bismo postigli mir i blagostanje te otkrili znanje i radost za dobrobit svih na svakom dijelu Zemlje."

"Učestvovanje u simuliranoj misiji na Mars bilo je "prekrasno iskustvo", i stvarno se nadam da će nam ovo pomoći da kročimo na Mars", dodao je.

Cilj NASA-inog programa Artemis, nazvanog po grčkoj božici Mjeseca, jest ponovno poslati ljude na Mjesec 2030-ih, uključujući prvu obojenu osobu i prvu ženu.

Dugoročni cilj Artemisa je uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars.

Za prvu od svojih misija CHAPEA koje simuliraju boravak na Marsu, NASA nije izabrala obučene astronaute.

Pravo na prijavu imali su svi "zdravi i motivirani" državljani SAD-a ili stalni stanovnici između 30 i 55 godina s diplomom iz inženjerstva ili nauke i dvije godine povezanog radnog iskustva (ili najmanje 1000 sati upravljanja avionom).

Izabrani su građevinski inženjer iz Virginije Brockwell, biologinja Kelly Haston iz San Francisca, ljekar i otac troje djece Nathan Jones iz Illinoisa i mikrobiologinja Anca Selariu.

Kakvo je bilo stanište?

Stanište u kojem su proveli godinu dana uključuje privatne prostorije za spavanje veličine oko šest kvadratnih metara, zajednički dnevni boravak opremljen TV-om i foteljama, radna mjesta i medicinsku stanicu.

Tokom boravka volonterima je bilo dopušteno da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima, ali je komunikacija bila postavljena na "Marsovsko vrijeme", što znači da bi običnoj poruci trebalo 22 minute da stigne do Zemlje.

Prema NASA-i, posada je izvela "višestruke simulacije Marswalks, uzgojila i ubrala nekoliko usjeva salate kako bi povremeno dopunila hranu na policama te učestvovala u održavanju staništa i opreme".

"Kako bi uslovi bili što sličniji onima na Marsu", također su se suočili s "ekološkim stresorima kao što su ograničenja resursa, izolacija i kvar opreme", kažu iz svemirske agencije.

NASA je provela sličan eksperiment nazvan Hi Seas na Havajima.

Prije 15 godina Evropska svemirska agencija (ESA), Rusija i Kina također su provele projekt s ciljem pripreme za neodređene buduće misije na Mars pod nazivom Mars 500.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza