Japanci smislili mašinu koja pere, suši i slaže odjeću

12.10.2015. 09:48 / Izvor: bug.hr
Japanci smislili mašinu koja pere, suši i slaže odjeću

Komercijalizacija uređaja započinje već iduće godine kada će se na tržištu naći model koji ima samo funkciju slaganja veša, dok će se do 2020. godine naći Laundroid s funkcijama pranja, sušenja i slaganje.

Zahvaljujući tehnologiji konačno stiže rješenje koje će značajno olakšati mrzak i naporan posao pranja odjeće. Saradnjom Panasonica, Daiwa Housea (japansko građevinsko poduzeće) i Seven Dreamersa (japanska kompanija koja se bavi svemirskim tehnologijama) nastao je Laundroid, automatizovana i robotizovana veš mašina rublja nemalih dimenzija. Riječ je o uređaju koji je u stanju oprati, osušiti i složiti majice, hlače, suknje te peškire.

U petominutnoj demonstraciji održanoj na Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC) događanju, koje se održava u Tokiju, u prototip Laundroida je putem posebnog otvora ubačena zgužvana majica. Nakon pet minuta ta majica je iz uređaja izašla uredno složena.

Laundroid za svoj rad koristi dvije komponente - računarsku analizu fotografije komada odjeće (koja služi za identifikaciju odjeće koje se ubacuje u uređaj) i robotizovanu komponentu (služi za proces pranja, sušenja i slaganja odjeće).

Komercijalizacija uređaja započinje već iduće godine kada će se na tržištu naći model koji ima samo funkciju slaganja veša, dok će se do 2020. godine naći Laundroid s funkcijama pranja, sušenja i slaganje te puno manjim dimenzijama od sadašnjeg prototipa koji veličinom odgovora dimenzijama frižidera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza