Gramofonska ploča je opet in

11.01.2016. 10:15 / Izvor: Deutsche Welle
Gramofonska ploča je opet in

Gramofonska ploča zadnjih godina doživljava renesansu. I mada je njezin udio na glazbenom tržištu još uvijek mali, proizvođači gramofona nude nove modele. Neki su predstavljeni i na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.

Gramofonska ploča zadnjih godina doživljava renesansu. I mada je njezin udio na glazbenom tržištu još uvijek mali, proizvođači gramofona nude nove modele. Neki su predstavljeni i na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.

Ovaj comeback koji je prije nekoliko godina bio nezamisliv: gramofon je ponovo tražena roba. Novi modeli predstavljeni na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu možda izvana izgledaju poput onih nekadašnjih, no u njima je najmodernija tehnika.

Panasonic ove godine ponovo na tržište donosi legendarni model Technics SL-1200. Taj robusni uređaj je 70-ih godina bio omiljen među DJ-ima i hip hoperima. Njegova je proizvodnja definitivno obustavljena 2010. jer se više nije isplatila. Tržištem je zavladao CD, a potom i kompjutorski formati kao što je MP3.

Ljubitelji su spremni potrošiti novac

Činilo se da je gramofonska ploča nestala. No još uvijek je bilo dovoljno entuzijasta koji su s vremenom od nje napravili kult. Prema podacima strukovne udruge IFPI, prodaja ploča je 2014. godine porasla za 50 posto.

Naravno, tu se ne radi o basnoslovnim iznosima, nego prije svega o kulturnom fenomenu. Recimo, udio ploča na tržištu glazbene industrije u Njemačkoj iznosi tri, a na svjetskom dva posto. No iza tog trenda stoji jedan novi sloj kupaca koji su spremni potrošiti novac za glazbu. Zato je ploča ponovo postala ekonomski važna i zato se elektronski divovi ponovo vraćaju na tržište svojim proizvodima.

Reinkarnacija modela SL-1200 je tehnički daleko savršenija od svog prethodnika. Ona nije namijenjena slušanju glazbe sa stare ploče pronađene na tavanu, nego je to uređaj za znalce. Cijena tog modela, koji bi se do kraja godine trebao pojaviti na tržištu, u Las Vegasu nije službeno objavljena. No stručni magazin "What Hi-Fi?" procjenjuje da će se raditi o nekih 3.700 eura. Jubilarna serija od samo 1.200 uređaja vjerojatno će biti još znatno skuplja.

Panasonicov konkurent Sony svojim modelom PS-HX500, koji košta oko 500 eura, kupcu čak omogućava digitalizaciju glazbe.

Ploče ne slušaju samo nostalgičari

U svakom slučaju, oni malobrojni proizvođači gramofonskih ploča koji su preostali nakon njihovog povlačenja s tržišta, trenutačno rade punom parom. Primjerice, češka firma GZ Media, smještena u mjestu Lodenice s 1.800 stanovnika, je 2014. proizvela 14 milijuna ploča. Ona je danas jedan od najvećih svjetskih proizvođača, a proizvodnja joj iz godine u godinu raste za 25 do 30 posto. Michal Nemec, šef marketinga GZ Medie, predviđa daljnji rast i kaže: "Ljubitelji ploča nisu jednostavno nostalgičari. U međuvremenu i puno mladih sluša ploče. Jednostavno, ploče imaju topliji zvuk."

Pa ipak, slušanje glazbe s gramofona i dalje će ostati zabava za uski krug ljubitelja, kaže šef njemačkog Saveza glazbene industrije Florian Drücke, ali također ističe: "No gramofonska ploča se uspjela vratiti iz mrtvih."

"Ona u ovo nevjerojatno ubrzano doba djeluje smirujuće. Radi se o trenutku mira i jednom drugom obliku bavljenja glazbom", zaključuje Drücke. Inače, on ne vjeruje da će takav comeback uspjeti i kazetama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza