Srebrena medalja za Tim OS BiH na vježbi "Cambrian Patrol" u Velikoj Britaniji

23.10.2018. 11:21 / Izvor: Akta.ba
Srebrena medalja za Tim OS BiH na vježbi 'Cambrian Patrol' u Velikoj Britaniji

Scenario vježbe/takmičenja definiše da timovi trebaju da patroliraju rutom dugom 60 kilometara, savladavajući na tom putu razne prepreke i izvršavajuci specifične zadatke.

U periodu 12 - 21. 10. 2018. godine održana je vježba “Cambrian Patrol”, koja se svake godine održava u organizaciji 160. pješadijske brigade Oružanih snaga Velike Britanije, sa komandom u Breconu (Vels). I ove godine učešće je uzeo i desetočlani tim OS BiH, koji je ostvario odličan rezutat, osvojivši srebrenu medalju!

Ova vježba spada u jednu od najtežih vježbi koje se organiziraju u svijetu. Ona u suštini ima karakter takmičenja, u kojem je ove godine učestvovalo ukupno 137 timova (patrola), od čega je 101 tim iz sastava OS Velike Britanije, dok su preostali timovi došli iz 36 zemalja svijeta.

Scenario vježbe/takmičenja definiše da timovi trebaju da patroliraju rutom dugom 60 kilometara, savladavajući na tom putu razne prepreke i izvršavajuci specifične zadatke, od kojih se svaki boduje (medicinsko zbrinjavanje povrijeđenih vojnika, postupanje sa improviziranom eksplozivnom napravom, prikupljanje obavještajnih podataka, postupci u slučaju NHB napada, orijentacija i izviđanje terena i drugi zadaci). Uz sve naprijed navedeno, svaki član tima sa sobom nosi opremu tešku 25 kilograma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza