Pauza / TURIZAM I GASTRO

Kako prekomjeran unos čokolade utječe na organizam?

30.03.2021. 12:31 / Izvor: N1

Stručnjaci često govore da je čokolada najbolji slatkiš koji možete da odaberete ako pazite na ishranu, a nerijetko se nalazi i na listi dozvoljenih namirnica u dijetama.

Mnoga istraživanja pokazala su da pretjerano konzumiranje čokolade može da dovede do negativnih posledica.

Povećava se nervoza

Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline.

Zajedničko djelovanje može da podstakne lučenje adrenalina, lupanje srca, da povisi krvni pritisak i izazove bijes i nervozu. Može doći do nagle promjene raspoloženja, ljudi mogu postati svadljivi, a samim tim će i češće ulaziti u sukobe.

Kosti postaju slabije

U bolnici "Royal Perth", u Australiji, sprovedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su je konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprečavaju apsorpciju kalcijuma, a šećer podstiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgson, prenosi Večernji.hr.

Nakupljaju se kilogrami

Jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 odsto energije u čokoladi dolazi od masti. Osim toga, sadrži dosta šećera. Pretjerano konzumiranje dovodi do povećanja kilograma.

Ako želite i dalje da uživate u čokoladi, najvažnije je da budete umjereni. Takođe, birajte onu koja ima bar 60 odsto kakaa. Iako je gorka, ipak je zdravija opcija.

Crna čokolada sadrži antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatija je alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, deluju na ljude.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza