Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Kina gradi 30 povezanih 5G fabrika do 2023.

U tom razdoblju će prevladati novi formati poslovanja, poput inteligentne proizvodnje, saradnja i personalizovane usluge zasnovane na mreži.

26.01.2021. 10:22 / Izvor: Tanjug

Kina planira da izgradi 30 potpuno povezanih 5G fabrika u deset ključnih industrijskih sektora do 2023. godine, kako bi ubrzala razvoj industrijskog interneta kroz njegove integracije s 5G tehnologijom, saopštilo je kinesko Ministarstvo za industriju i informatičku tehnologiju (MIIT)

Biće izgrađeno tri do pet industrijskih internetskih platformi od međunarodnog uticaja, kao i jedan centar velikih podataka za industrijski internet do 2023. godine, navodi se u akcionom planu za razvoj industrijskog interneta za naredne tri godine, koji je predstavilo MIIT.

U akcionom planu je naglašeno da će naredne tri godine (2021.-2023.) biti period brzog rasta kineskog industrijskog Interneta.

U tom razdoblju će prevladati novi formati poslovanja, poput inteligentne proizvodnje, saradnja i personalizovane usluge zasnovane na mreži, navodi se u planu, prenosi Kineski radio internacional (CRI).

Industrijski internet, koji je poznat i kao internet stvari za industriju (IoT), odnosi se na širu primjenu naprednih tehnologija kao što su bežične mreže nove generacije, veliki podaci i veštačka inteligencija i internet stvari.

Podaci MIIT-a pokazuju da je Kina već razradila više od 70 lokalnih industrijskih internetskih platformi, povezujući oko 60 miliona kompleta industrijske opreme i više od 400 hiljada industrijskih kompanija.

PODIJELI:

TAGOVI:

#5G

#Kina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza