Pauza

Kina predstavila najbrži putnički voz na svijetu: U gradnju uloženo 12 mlrd. EUR

30.12.2009. 09:45 / Izvor: Radio Slobodna Evropa

Pustivši u rad najbrži putnički voz Kina je pretekla svoje zapadne i azijske rivale. Voz koji može dosegnuti brzinu od čak 394 kilometara na sat počeo je prevoziti putnike u subotu 26. decembra 2009. godine, a za manje od tri sata njime je moguće preći put od 1.100 kilometara. Putnici su oduševljeni.

Kompanija Harmony Express pokrenula je liniju iz Guangzhoua, glavnog grada južne provincije Guangdong, prema gradu Wuhanu u centralnom dijelu zemlje. Prethodno je za prelazak ovolikog puta trebalo 11 sati vožnje, primjećuje CNN.

Novi vozovi koji naprave 56 vožnji dnevno ilustruju dramatična ulaganja koja Kina vrši u infrastrukturu. Nadmašili su čak i japanski Shinkansen "voz-metak" i francuski TGV.

Prema navodima kineskih medija, tamošnja vlada potrošila je na novi voz 12 milijardi eura, a gradnja je trajala 4,5 godine. Voz ima francuski dizajn, a novoizgrađena željeznička stanica u Wuhanu ima 20 perona i 11 platformi.

Vožnja u vagonima prve klase košta 80 eura, dok je druga klasa skoro upola jeftinija, a postoji mogućnost da se cijene snize. Većina putnika su pripadnici srednje klase koji su željeli da isprobaju mogućnosti brzog voza.

Do 2012. godine planira se završetak 18.000 km duge brze pruge koja će povezivati najveće gradove kineskih provincija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza