Počeo rad na predstavi Što te nema: Šantić povezao Mostar, Banja Luku i Beograd

Pauza / KULTURA I FILM

Počeo rad na predstavi Što te nema: Šantić povezao Mostar, Banja Luku i Beograd

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u oktobru ove godine.

03.09.2019. 12:56 / Izvor: Akta.ba

U Narodnom pozorištu  Mostar počelo se sa radom na novoj predstavi "Što te nema" koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazališe Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar. 

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri pozorišne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te  Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Režiser Kadić kaže da je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv. "Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz istoriju Mostara i život Alekse Šantića. Probaćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke", kaže Kadić. 

Napominje da nije bilo lako napraviti saradnju "Prosvjete" i tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke, ali da je to veliko dostignuće. 

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u oktobru ove godine. 

Po prvi put u istoriji na "daske koje život znače" postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a po prvi put se realizuje i zajednički projekat tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke. 

V.d predsjednika mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović kaže da  je predstava "Što te nema" najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je srećna što su "Prosvjeta" i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banja Luku i Beograd. 

"Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih učesnika u projektu", navela je Bjelica Šagovnović. 

Premijere predstave "Što te nema" biće odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. oktobra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza