Natjecatelji za najbolji film zaradili 2 milijarde dolara

22.02.2013. 12:47 / Izvor: Fena
Natjecatelji za najbolji film zaradili 2 milijarde dolara

Devet konkurenata za najveću hollywoodsku nagradu zaradili su zajedno 2 milijarde dolara na ulaznicama uoči nedjeljnje svečane dodjele Oscara.

Filmovi nominirani za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film već su se uvrstili među najgledanije filmove 2012. Devet konkurenata za najveću hollywoodsku nagradu zaradili su zajedno 2 milijarde dolara na ulaznicama uoči nedjeljnje svečane dodjele Oscara. Šest od njih, među njima i favoriti Argo i Lincoln, donijeli su najmanje po 100 milijuna dolara svaki u američkim i kanadskim kinima.
 
Prije godinu dana samo jedan kandidat, drama Služavke dosegnula je 100 milijuna dolara na domaćoj sceni, prema internetskoj stranici Box Office Mojo. Pobjednik Umjetnik, uglavnom nijemi, crno-bijeli film, zaradio je samo 45 milijuna dolara na sjevernoameričkom tržištu tijekom ukupnog prikazivanja u kinima.
 
Globalna prodaja za prošlogodišnjih devet nominiranih dosegnula je 1,2 milijarde dolara čak i nakon Oscara i iz njih dobivenog publiciteta.
 
Uključivanje komercijalno uspješnijih filmova je učinjeno djelomice namjerno. Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti koja dodjeluje Oscare kritizirana je da favorizira umjetničke filmove za odrasle koje malo ljudi gleda kidajući veze s mlađima koji vole akcijske hitove.
 
U 2009. akademija je odlučila uvesti deset umjesto pet nominacija za najbolji film, a ta promjena je otvorila vrata za više filmova s većim gledateljstvom.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza