Počinje konferencija Mapiranje filmske industrije u BiH

05.03.2013. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
Počinje konferencija Mapiranje filmske industrije u BiH

Konferencija Mapiranje filmske industrije u Bosni i Hercegovini razmatrat će najbitnija pitanja koja se odnose na trenutno stanje ove industrije u našoj zemlji.

Danas i sutra, 5. i 6. marta 2013. godine u prostorijama Inovacionog Centra Banja Luka, održavat će se konferencija Mapiranje filmske industrije u Bosni i Hercegovini. Konferenciju organizuje VizArt Film iz Banjaluke u saradnji sa Obala Art Centom iz Sarajeva, a uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost. Ključni govornici na konferenciji su: direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, predstavnik BiH u Eurimages Jovan Marjanović, predsjednica Udruženja filmskih radika BiH Amra Bakšić Čamo, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti Banja Luka Predrag Solomun i menadžer projekta i direktor producentske kuće VizArt Film Zoran Galić.

Konferencija će pružiti odgovore ključna pitanja o stanju filmske industrije u BiH. Organizovana je kao dio istoimenog projekta koji za cilj ima jačanje sektora industrije kulture, a inicijalno je podržan od strane UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, saopćili su iz Vizart Film produkcije.

Navode da će vodeći stručnjaci iz oblasti filmske industrije, te predstavnici relevantnih BiH ministarstava, organizacija civilnog društva te obrazovnih i istraživačkih institucija, razmatrati najbitnija pitanja koja se odnose na trenutno stanje ove industrije u našoj zemlji.

"Analiza informacija prikupljenih tokom istraživačkog projekta mapiranja filmske industrije u BiH kao i iznošenje preporuka za njen razvoj biće tema prvog dana konferencije. Drugog dana konferencije fokusiraćemo se na predstavljanje platforme za uspostavljanje klastera filmske industrije i stvaranje Akcionog plana za razvoj filmske industrije u BiH koji će biti predstavljen relevantim ministarstvima sa ciljem da se uvrsti u generalni Akcioni plan za razvoj filmske industrije u BiH", navode iz Vizart Film produkcije.

Dokument Mapiranje filmske industrije u BiH koji će se predstaviti na konferenciji je proizvod rada tima konsultanata, stručnjaka iz oblasti filmske industrije. Istraživanje pokriva sve segmente filmske produkcije, od faze razvoja filma, preko produkcije, distribucije i prikazivanja. Pružiće informacije o strukturi industrije, zapošljavanju, mogućnostima dobijanja fondova itd. Još bitnije, predložiće se konkretni koraci ka pozicioniranju BiH na filmskoj mapi svijeta i ka opštem daljem razvoju filmske industrije. Stoga sa sigurnošću možemo da kažemo da će Banjaluka 5. i 6. marta biti centar filmske industrije u BiH, saopćili su iz Vizart Film produkcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza