"Baščaršijske noći" - Izložba, koncert, predstava za djecu

03.07.2021. 10:35 / Izvor: Akta.ba
'Baščaršijske noći' - Izložba, koncert, predstava za djecu

Izložba će biti postavljena do 11. jula, u okviru Festivala "Baščaršijske noći".

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS najavljeno je otvaranje samostalne izložbe radova akademskog slikara i akademika fra Petra - Perice Vidića. U pitanju je novi ciklus slika koje su, u proteklih godinu dana, nastale u ateljeu umjetnika i dosad nisu izlagane.

Izložba će biti postavljena do 11. jula, u okviru Festivala "Baščaršijske noći".

Rođen 1938. godine u Sarajevu fra Petar - Perica Vidić je završio Klasičnu gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije u Sarajevu. Dosad je imao više od 100 samostalnih izložbi u BiH i inozemstvu. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja. Gvardijan je Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. 

U okviru Festivala "Baščaršijske noći", za subotu u Velikoj dvorani JU 'Bosanski kulturni centar KS', najavljen je zajednički koncert Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i Orkestra američke vojske - U.S. Army Europe and Africa Band & Chorus.

Zajednički vojni orkestar upriličit će, na dan koncerta, u 16.00 sati defile od Vječne vatre, kroz ulicu Ferhadija, do Sebilja. Duvački orkestar izvest će tom prilikom dio repertoara i tako pozvati publiku na koncert koji će biti održan u BKC-u.

S obzirom na to da je zbog epidemioloških mjera ograničen broj posjetitelja, koncert će biti prenošen i uživo, 3. jula u 20 sati, putem YouTube kanala BKC Sarajevo.

Zajednički duvački orkestar broji tridest i osam članova, a izvest će raznolik program koji između ostalog uključuje vojne marševe, tradicionalne američke kompozicije, ali i popularne evergreen pjesme u aranžmanima za duvački orkestar.

Drugi dan festivalskog vikenda bit će posvećen najmlađima. Za nedjelju je tako, u Velikoj dvorani JU "Bosanski kulturni centar KS" u 12.00 sati, najavljena izvedba predstave za djecu "Dječak koji je sanjao more" Pozorišta lutaka Mostar.

Bit će to sarajevska premijera predstave rađene prema tekstu Selme Parisi, a režiju i scenografiju potpisuje Zijah Sokolović. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta šest godina i više. U predstavi igraju Igor Vidačković, Nina Popović, Ali Kamer Aksoy i Diana Ondelj Maksumić.

"Besplatne ulaznice za programe se preuzimaju na portirnici BKC-a, radnim danima u periodu od 09 do 18 sati", navodi se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza