Izložbom u Tuzli počela manifestacija "Dani Nedžada Ibrišimovića"

16.09.2021. 10:09 / Izvor: Fena
Izložbom u Tuzli počela manifestacija 'Dani Nedžada Ibrišimovića'

Manifestacija "Dani Nedžada Ibrišimovića" kojom se obilježava deseta godišnjica od smrti jednog od najvećih bh. književnika, slikara i publiciste, počela je sinoć izložbom u Tuzli.

Manifestacija "Dani Nedžada Ibrišimovića" kojom se obilježava deseta godišnjica od smrti jednog od najvećih bh. književnika, slikara i publiciste, počela je sinoć izložbom u Tuzli.

Izložbu, koja je otvorena Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli, čine Ibrišimovićevi crteži, skulpture, knjige u raznim izdanjima, te video instalacija njegovih pripovijedanja i govora, a otvorio ju je Oro Ibrišimović, sin ovog bh. umjetnika.

"Manifestacija primarno ima veliki značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa na kraju i za našu porodicu", istakao je Oro Ibrišimović, koji je zahvalio svim institucijama što su podržale ovaj i predstojeća dva događaja.

Na otvaranju izložbe, koja će biti postavljena do 26. septembra, govorili su Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK, Gradimir Gojer, reditelj, publicista i Ibrišimovićev savremenik i Suvad Butković sekretar organa uprave Grada Živinice, koji je jedan od pokrovitelja manifestacije.

U okviru manifestacije će biti organizirana i panel diskusija o liku i djelu Nedžada Ibrišimovića, o kome će najvećim dijelom govoriti njegovi savremenici, a događaj će uz prisustvo akademske, književne i umjetničke zajednice biti održan u tuzlanskom BKC-u 22. septembra, najavljeno je iz JU BKC TK.

Centralni događaj i  kruna manifestacije je predstava "Kuća bez vrata", nastala po motivima Ibrišimovićevih književnih djela, a koja će premijerno biti izvedena 24. septembra u BKC-u TK.

Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi, na kojoj se vrijedno radi skoro mjesec dana, čine Damir Mahmutović, Faruk Uščuplić, Alisa Brkić, Damir Altumbabić i Samina Mujkanović.

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je srednju školu za primijenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, a diplomirao je na studiju filozofije u Sarajevu. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Prevođen je na turski, engleski, češki, albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima "Naši dani" i "Oslobođenje".

Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. imao je deset samostalnih izložbi. Nakon izlaska iz štampe remek djela "Vječnik" (2005.), koji je obilježio njegovu književnu karijeru, Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu.

Bio je predsjednik Udruženja pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza