Na 28. Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa

04.08.2022. 15:21 / Izvor: Fena
sff press

Tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, čije će 28. izdanje biti svečano otvoreno za osam dana, publika će imati priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa.

Tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, čije će 28. izdanje biti svečano otvoreno za osam dana, publika će imati priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima SFF-a takmičit će se 51 film, u četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović istaknuo je da je ove godine novina predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o legendarnom direktoru Energoinvesa i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu. Ova projekcija bit će upriličena 11. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola u 20.30 sati.

"Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz i uz poziv svima da sudjeluju u završavanju ovog filma", kazao je Marjanović dodavši da su se odlučili za prikazivanje radne verzije filma kako bi i građani koji imaju potrebne materije mogli da se uključe i pomognu u nastanku filma.

U okviru programa Open Air koji privlači i najveći broj publike, bit će prikazano osam filmova. Ovaj program otvara film “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Östlunda, a zatvara ga film bh. reditelja Pjera Žalice “Praznik rada”.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović naglašava da će priliku za gledanje filmova građani Sarajeva imati na više lokacija.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda navodi važnost Sarajevo Film Festivala za razvoj turizma u Kantonu, pa i u BiH. Naglašava da će prema statističkim podacima ove godine biti rekordna turistička sezona, te da veliki dio zasluga pripada tom festivalu.

"Slika Sarajeva koja u tih sedam festivalskih dana ide u sve dijelove svijeta je nešto što je neprocjenjivo. Ponosni smo što smo dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala i partner nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Zajedničkim radom i zalaganjem šaljemo sliku Sarajeva kao regionalnog filmskog i kulturnog centra i kao mjesta odlične zabave i izuzetnog gostoprimstva", podvlači Magoda.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić govorio je o manifestaciji “Festival u Centru“, uličnom festivalu koji se održava u Radićevoj ulici u saradnji te općine, Turističke zajednice i Sarajevo Film Festiivala.

Mandić je kazao da će u sedam festivalskih dana Radićeva ulica biti u večernjim satima zatvorena za saobraćaj, te da će se u njoj održavati veliki broj aktivnosti.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je važnost saradnje Ministarstva kulture i Sarajevo Film Festivala. On se ovom prilikom osvrnuo i na poticaj koji Ministarstvo daje bh. filmskoj industriji.

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30 posto popusta.

Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza