Zaslužuju poštovanje

U Goraždu niz događaja za Dan mladih i Dan rijeke Drine

15.03.2023. 14:05 / Izvor: Fena
Drina

Nizom događaja u Goraždu će biti obilježeni 21. mart - Dan mladih Grada Goražda i 22. mart - Dan rijeke Drine, oba ustanovljena odlukom gradskih vlasti.

Nizom događaja u Goraždu će biti obilježeni 21. mart - Dan mladih Grada Goražda i 22. mart - Dan rijeke Drine, oba ustanovljena odlukom gradskih vlasti.

Programima utvrđenim od organizacionih odbora, predviđeni su brojni sadržaji namijenjeni djeci i mladima, ali i svim građanima Goražda.

Pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Samira Drakovac pojasnila je da višednevni program obilježavanja Dana mladih počinje već ovog vikenda.

"Želimo da djeca i mladi ostvare što veće učešće s obzirom na to da tada nemaju školskih obaveza. Na prijedlog Vijeća mladih Grada Goražda u subotu, 18. marta u Omladinskoj ulici će biti održane društvene igre za mlade, možda i neke koje smo zaboravili a koje će sadašnje generacije učiniti vidljivim, dok će Teatar mladih Goražde u Centru za kulturu upriličiti radionice za djecu i mlade. Drugog dana vikenda, takođe u Omladinskoj ulici radionice će održati i goraždanska Rock škola koja će u popodnevnim satima prirediti i koncert na otvorenom", precizirala je Drakovac.  

Dodala je da će muzički događaji biti nastavljeni i u ponedjeljak dnevnim koncertom "U susret proljeću" učenika Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović", dok će uveče biti održan koncert hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u organizaciji Grada Goražda i Grada Sarajeva.

"Pozivamo mlade da posjete i ovaj jedinstveni događaj koji nemamo priliku često gledati te da zajedno utorak, 21. marta odamo počast ubijenoj djeci Goražda u periodu agresije na BiH. Centralni događaj tog dana bit će otvaranje obnovljenih sportskih terena u naselju Prvi maj i utakmica između rukometnih klubova Radnički i Višegrad", navela je ona.

Naglasila je da se učešće djece i mladih očekuje i u obilježavanju Dana rijeke Drine 22. marta, koje će početi sa JU za predškolski odgoj i obrazovanje i programom o temi proljeća i rijeke Drine te izložbu dječijih radova na otvorenom.

Potom slijedi čišćenje obala Drine uz učešće predstavnika mjesnih zajednica, jedinica civilne zaštite, učenika osnovnih i srednjih škola, sportista, udruženja koja se bave ekologijom kao i ostalih građana.  

"I mladi i rijeka Drina zaslužuju naše puno poštovanje, s tim da tokom cijele godine trebamo voditi računa o onome što imamo i što čini odrednicu našeg postojanja ovdje", kazala je pomoćnica gradonačelnika Goražda.

Obilježavanje Dana rijeke Drine biće završeno poribljavanjem Drine u organizaciji Udruženja sportskih ribolovaca, koje će u saradnji sa Srednjom stručnom školom “Džemal Bijedić” u konačnici prirediti tradicionalno druženje uz degustaciju riblje čorbe i drugih specijaliteta.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza