Sarajevo Sevdah Soiree

Dodatna turistička ponuda tokom SFF-a: Na Žutoj tabiji prvi Festival sevdalinke

18.07.2023. 13:04 / Izvor: Akta.ba
festival sevdalinke

Od 11. do 18. augusta u Sarajevu bit će održan prvi festival sevdalinke "Sarajevo Sevdah Soiree".

Čežnja i tuga, ljubav i strast - intenzivne emocije kojima se prepuštamo slušajući sevdalinku uvijek podsjećaju na značaj tradicionalne bosanskohercegovačke gradske i narodne pjesme, koja je važan dragulj u ukupnoj baštini naše zemlje. Upravo s ciljem afirmacije i očuvanja sevdalinke, ali i širenja turističke ponude grada, od 11. do 18. augusta u Sarajevu bit će održan prvi festival sevdalinke "Sarajevo Sevdah Soiree", koji će u ranim večernjim satima, u arhaičnom ambijentu Žute tabije, ponuditi vrhunske izvedbe sevdalinke poznatih interpretatora.

U organizaciji U.G. ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medijie najavljeno je kako će publika moći uživati u koncertima bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion, te Mustafe Šantića, Armina Muzaferije, Jusufa Brkića i Zanina Berbića.

I dok s nestrpljenjem mnogi domaći i strani ljubitelji sedme umjetnosti iščekuju ovogodišnji Sarajevo Film Festival, u isto vrijeme svi oni imat će priliku da važan dio bh. muzičke tradicije dožive i na “Sarajevo Sevdah Soiree” festivalu. 

“Misija ovog festivala je promocija našeg muzičkog i kulturnog naslijeđa te kreiranje atraktivnog turističkog proizvoda koji će Sarajevo učiniti još privlačnijom destinacijom za vrijeme SFF-a. Zahvaljujući vrhunskim izvođačima sevdalinke koji su potvrdili svoje učešće vjerujemo kako će publika istinski uživati u različitim aranžmanima sevdalinke, od tradicionalnih do modernih izvedbi. S velikim entuzijazom i ponosom realizujemo prvi festival, koji će, nadamo se, preći u tradiciju jer sevdah to zaslužuje”, izjavila je Selma Bajić iz Udruženja ZUP Baščaršija, ispred organizacionog tima festivala.

Iz Turističke zajednica Kantona Sarajevo podsjetili su kako su u cilju što bolje turističke ponude turistima i građanima ovoga ljeta podržali brojne projekte čija je realizacija predviđena za otvoreni prostor i zanimljive turističke atrakcije, kao što će biti i festival “Sarajevo Sevdah Soiree”. Izvedbe sevdalinke na Žutoj tabiji, kao spoj tradicionalnog zvuka sa jedinstvenim ambijentom, posebno u predvečerje, sigurno je pun pogodak za uživanje i kreiranje nezaboravnih trenutaka svima koji ovdje dođu. Pozivamo građane i turiste da uz zvuke sevdaha uživaju u prelijepom zalasku sunca i pogledu na Sarajevo, i tako osjete istinski bosanskohercegovački merak”, poručio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.

Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Stari Grad, koja je partner projekta istakao je kako je sevdalinka naš najbolji ambasador u svijetu, te da sama jezgra Sarajeva nudi turistima priliku da stvaraju lijepe uspomene. “Na našem se predvečerja - soiree kaže akšamluk, i mislim da će biti prelijepo kada sa ove predivne lokacije u akšamluk sevdalinka nošena vjetrom krene niz sarajevsku dolinu.”

Festival će otvoriti bend Divanhana poznat po izvedbama sevdalinke u novim aranžmanima nastalim uz utjecaj jazza, te pop i klasične muzike.

"Mnogo smo sretni što ćemo Sarajevu, 12. augusta, pokloniti svoj koncert u okviru "Sarajevo Sevdah Soiree" festivala za koji priželjkujemo da postane tradicija. Koncertom na Žutoj tabiji nastavljamo i svoju “Zavrzlama” turneju započetu prošle godine, kojom šaljemo sevdah i ljubav u svijet. U tom periodu Sarajevo će svakako biti središte filmske umjetnosti i puno ljudi iz različitih krajeva svijeta te smo stoga beskrajno zahvalni na prilici da prezentujemo svoju kulturnu baštinu, odnosno da #širimosevdah", kazala je Selma Droce, članica benda Divanhana kojeg je britanski muzički magazin Songlines 2022. godine proglasio najboljim bendom u svijetu.

Nakon Divanhane publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Sevdi Mustafa benda” koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu izvodit će i sazlija Jusuf Brkić te Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, čiji repertoar čine rijetko pjevane i pomalo zaboravljene sevdalinke. Dio programa je i nastup Armina Muzaferije čija je interpertacija sevdalinke na Festivalu u Zenici prepoznata i nagrađena kada mu je bilo samo 12. godina, dok će “Sarajevo Sevdah Soiree” zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion, bend čiji jedinstveni stil izvođenja podrazumijeva kombinaciju sevdalinke sa jazz, bules, soul i etno muzičkim elementima.

Karte se mogu kupiti od ponedjeljka, 24.07.2023.godine na dva prodajna mjesta: na Žutoj tabiji i manifestaciji Ljeto na Vilsu na Vilsonovom šetalištu, te putem online platforme kupikartu.ba. Festival su još podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Igor Stojanović, potpredsjednik Fedracije BiH, te organizacije SDC i Visit Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza