poznati interpretatori

U subotu počinje festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree”

11.08.2023. 09:54 / Izvor: Akta.ba
sevdalinka

U ranim večernjim satima, u arhaičnom ambijentu Žute tabije, publika će moći ispratiti vrhunske izvedbe sevdalinke poznatih interpretatora.

Dok s nestrpljenjem mnogi domaći i strani ljubitelji sedme umjetnosti iščekuju ovogodišnji Sarajevo Film Festival, u isto vrijeme svi oni imat će priliku da važan dio bh. muzičke tradicije dožive i na “Sarajevo Sevdah Soiree” festivalu.

Naime, u Sarajevu će od 12. do 18. augusta, u organizaciji ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, biti održan prvi festival sevdalinke "Sarajevo Sevdah Soiree".

U ranim večernjim satima, u arhaičnom ambijentu Žute tabije, publika će moći ispratiti vrhunske izvedbe sevdalinke poznatih interpretatora: Mustafe Šantića, Armina Muzaferije, Jusufa Brkića i Zanina Berbića, te sjajnih bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion.

“S velikom radošću očekujemo početak festivala na kojem će nastupiti poznati izvođači od kojih neki njeguju tradicionalni izričaj, dok drugi preferiraju moderne aranžmane, tako da će publika moći uživati u punom doživalju naše tradicionalne ljubavne pjesme sevdalinke. Pozivamo građane i turiste da nam se pridruže na Žutoj tabiji, i uz zvuke sevdaha isprate zalazak sunca nad Sarajevom”, izjavila je Selma Bajić iz Udruženja ZUP Baščaršija, ispred organizacionog tima festivala.

“Svi mi koji se bavimo ovom vrstom umjetnosti osjećamo obavezu da damo doprinos očuvanju sevdalinke i historijskog naslijeđa. Zato smo se jako obradovali još kada se počelo pričati o ideji festivala. Organizator je uspio spojiti tri stvari u koje sam ja zaljubljen, a to su sevdah, Sarajevo u ljetnom periodu i Žuta tabija. Nema orginalnije kombinacije da predstavimo našu sevdalinku uz drage prijatelje od kojih su mnogi posvetili svoje živote očuvanju sevdalinke”, poručio je Armin Muzaferija.

Raspored nastupa

Festival će 12. augusta otvoriti bend Divanhana poznat po izvedbama sevdalinke u novim aranžmanima nastalim uz utjecaj jazza, te pop i klasične muzike. Narednog dana, 13. augusta, publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Mustafa Šantić Orchestra” koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava. 15. august rezervisan je za nastup Armina Muzaferije, čija je interpertacija sevdalinke na Festivalu u Zenici prepoznata i nagrađena kada mu je bilo samo dvanaest godina. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu, 16. augusta, izvodit će i sazlija Jusuf Brkić i Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, čiji repertoar čine rijetko pjevane i pomalo zaboravljene sevdalinke. "Sarajevo Sevdah Soiree" 17. augusta će zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion, bend čiji jedinstveni stil izvođenja podrazumijeva kombinaciju sevdalinke sa jazz, bules, soul i etno muzičkim elementima.

Prodaja ulaznica

Ulaznice je moguće kupiti na dva prodajna mjesta: na Žutoj tabiji i manifestaciji Ljeto na Vilsu na Vilsonovom šetalištu, te putem online platforme kupikartu.ba. Paket ulaznica iznosi 117 KM, a pojedinačne ulaznice moguće je nabaviti po cijeni od 40 KM za nastup bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion, te po 30 KM za nastupe Mustafe Šantića i Armina Muzaferije, dok je ulaz na nastp Jusufa Brkića i Zanina Berbića besplatan.

Festival su još podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Igor Stojanović, potpredsjednik Fedracije BiH, te organizacije SDC i Visit Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza