Potpisan memorandum o suradnji na dokumentovanju nestalih kulturnih dobara u BiH

30.08.2023. 13:15 / Izvor: Akta.ba
jusufovic

Artive ima tehnološki najnapredniju bazu podataka te vrste, koja je ujedno i najveći resurs za istraživanje.

Rad u oblasti zaštite i sprječavanja ilegalne trgovine umjetninama pozicionirao je Centar protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) kao vodeću organizaciju u Bosni i Hercegovini, što je prepoznato od mnogih domaćih i međunarodnih organizacija. Rezultiralo je i Memorandumom o razumijevanju, koji su početkom augusta potpisali Ariane Moser u ime organizacije “Artive”/artive.org/ čije je sjedište u USA i Dženan Jusufović u ime CPKU.

Artive ima tehnološki najnapredniju bazu podataka te vrste, koja je ujedno i najveći resurs za istraživanje. Glavna misija organizacije Artive je pomoć u zaštiti svjetske kulturne baštine opljačkane i nezakonito prenesene, ukradene ili nestale, koristeći nove tehnologije. Bazu Artive koriste kao istraživačku platformu osiguravajuća društva, privatni kolekcionari, agencije za provođenje zakona, vlade i drugi koji se bave borbom protiv nezakonitih aktivnosti kad se radi o kulturnim dobrima.

"Potpisivanjem “Memoranduma o razumijevanju” Artive će ubuduće moći koristiti podatke iz Baze nestalih umjetnina CPKU čime će te informacije biti dostupne vodećim aukcijskim kućama, kolekcionarima, muzejima, galerijama i drugim da bi se pokušalo doći do informacija o nestalim umjetninama iz Bosne i Hercegovine. Tim Memorandumom definisana je suradnja na proširenju i ažuriranju Baze podataka o nestalim umjetninama i razmjenjivanju informacija, ali i suradnji na dokumentovanju nestalih kulturnih dobara u Bosni i Hercegovini", navodi se. 

Centar protiv krijumčarenja umjetninama objavio je 2017. godine svoju Bazu nestalih umjetnina u Bosni i Hercegovini i na taj način postao vodeća organizacija u našoj zemlji kad se radi o sprječavanju ilegalne trgovine umjetninama. U izradi Baze nestalih umjetnina CPKU imao je pomoć stručnjaka Centralnog ureda za borbu protiv trgovine kulturnim dobrima - OCBC iz Francuske, a po objavljivanju Baze ostvarena je suradnja i sa Generalnom direkcijom Interpola u Lyonu - Francuska.

"Zahvaljujući bazi CPKU, u posljednjih nekoliko godina, locirano je nekoliko umjetnina koje su vraćene vlasnicima. Trenutno je u Bazi CPKU 188 umjetnina za kojima se traga i za koje postoje podnesene prijave nadležnim organima u Bosni i Hercegovini", saopćio je Centar protiv krijumčarenja umjetninama.                                           

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza