Zanimljiv detalj

Znate li zbog čega Disneyevi likovi većinom nemaju mamu?

06.03.2024. 12:07 / Izvor: 24sata
diznij

Možda ste primijetili da većina Disneyevih likova nema mamu

Možda ste primijetili da većina Disneyevih likova nema mamu. Bambi, Pepeljuga i Belle, nemaju ili izgube majke na početku priče. Zbog toga ih odgajaju očevi. Ako mislite da je to samo slučajnost, nije.

Jedna teorija se odnosi na tvorca Walta Disneya. Priča je povezana s Disneyjevom kupnjom kuće za svoje roditelje, a kasnije i gubitkom majke u tragičnoj nesreći zbog peći.

Ti su likovi gurnuti u teške situacije i postoji razlog zašto. Izvršni producent Don Hahn otkrio je odgovor.

“Postoji praktičan razlog. Disneyevi filmovi traju 80 ili 90 minuta i govore o odrastanju. Zapravo se radi o tom danu u vašem životu kad morate prihvatiti odgovornost. Ukratko, puno je brže da likovi odrastu kad im oduzmete roditelje. Bambijeva majka strada, pa mora odrasti. Belle ima samo oca, ali on se izgubi, pa ona mora zakoračiti u tu poziciju”, kazao je Hahn.

Druga teorija se odnosi na tvorca Walta Disneya. Priča je povezana s Disneyjevom kupnjom kuće za svoje roditelje, a kasnije i gubitkom majke u tragičnoj nesreći zbog peći. Hahn navodi da postoji mogućnost da je ova strašna nesreća također moguć razlog.

Uzimajući u obzir da mama znači sigurnost i brigu, sada je jasnije zašto likovi u Disneyevim filmovima uglavnom nemaju mamu. Tako su prisiljeni brzo odrasti, donositi odluke i pisati vlastite priče. Možda su zato Disneyevi filmovi, na kraju krajeva, toliko posebni, piše Bright Side, a prenosi 24sata.hr.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza