Čuvena milanska Scala 12. jula gostuje u Sarajevu

26.06.2015. 10:42 / Izvor: eKapija.ba
Čuvena milanska Scala 12. jula gostuje u Sarajevu

Sarajevo, u mjesecu koji je pred nama, očekuje jedan veliki kulturni događaj koji se realizuje na inicijatvu Ambasade Italije u BIH. U povodu dvadeset godina mira glavni grad BiH će ugostiti poznatu milansku Scalu.

Sarajevo, u mjesecu koji je pred nama, očekuje jedan veliki kulturni događaj koji se realizira na inicijatvu Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini. Naime, u povodu dvadeset godina od kraja sukoba u BiH Ambasada Italije u saradnji sa UniCredit Bank dovodi poznatu milansku La Scalu u Sarajevo.

La Scala će će u nedjelju 12. srpnja/jula u 21:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo izvesti ''Koncert za mir''.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias za eKapija.ba kaže da ovim koncertom žele poslati poruku mira, ukazati na univerzalnost govora muzike te doprinijeti okretanju nove stranice u BiH. 

Navodi da će 11. jula biti obilježeno dvadeset godina tragičnih događaja u Srebrenici, ali da 12. jula žele misliti o sutrašnjici tj. budućnosti Bosne i Hercegovine.

(Ruggero Corrias, ambasador Italije u BiH)

Ideja je bila, ističe, ovim koncertom donijeti note nade i pomirenja.

"Sve ovo ne bi bilo moguće da službeni partner La Scale, UniCredit bank, nije odmah podržala tu ideju. Tako da se može reći da je čitava ova incijativa primjer dobre saradnje između privatnih i javnih institucija", kaže Corrias.

Događaj se odvija pod pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća BiH.

Ambasador podsjeća da je La Scala gostovala u Sarajevu još 1997. godine i to u Skenderiji koja je mogla primiti veliki broj posjetelja. Tada je problem bila akustičnost dvorane. Iz tog razloga su se odlučili da koncert bude u Narodnom pozorištu Sarajevo, ali i dalje žele da što veći broj ljudi dobije priliku da posluša ovaj koncert. 

''Zbog toga smo u saradnji sa Međureligijskim vijećem odlučili da postavimo velike LED ekrane u gradu koji će osim ispred Narodnog pozorišta biti postavljeni ispred još četiri historijsko-religijska objekata i to Saborne crkve, katoličke Katedrale, na trgu kod Sebilja i ispred Starog židovskog hrama'', kaže nam ambasador Italije u BiH.

Nisu željeli stati na tome. Zadnjih godinu dana su radili na tome da prijenos bude osiguran diljem Europe. Tako da će ovaj koncert za mir biti emitovan u izravnom prijenosu na talijanskoj RAI 5, na BHT1 i na eurovizijskoj mreži.

Uspostavljeno je i partnerstvo sa Muzičkom akademijom Sarajevo koja slavi 60. godina postojanja, tako da će ispred LED ekrana postavljenih u gradu sat vremena prije koncerta kvarteti muzičara svirati i pozivati prolaznike i turiste da da poslušaju koncert La Scale. Kanton Sarajevo će osigurati stolice za posjetitlje ispred tih ekrana.

Filharmonijom La Scala će dirigirati Ottavio Dantone, koji je predvodio orkestar na mnogobrojnim koncertima u La Scali i u okviru turneja, rafinirani interpretator barokne muzike.

Kroz program će biti predstavljena Mozartova Simfoniju br. 7 u D-duru. K45, arije Disserratevi o porte d’averno, Naufragando va per l'onde i duet Dolci chiodi, amate spine iz Handelovog Uskrsnuća i Pergolesijev Stabat Mater za sopran, kontralt i gudače. Solisti su sopran Roberta Invernizzi i  kontralt Delphine Galou.

KULTURA MORA BITI IZUZETA OD POLITIKE

Ovo nije jedini kulturni događaj u organizaciji Ambasade Italije u BiH. Posljednje dvije godine  organizuju tzv. MIK koji je skraćenica za mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini.

 Budući da u Sarajevu gotovo svaki mjesec održavaju festivali odlučili su da mjesec talijanske kulture bude jedini mjesec u kojem  nema festivala a to je novembar.

Među događajima za ovogodišnji MIK planiran je, između ostalih, ponovni dolazak lirskog teatra "Giuseppe Verdi" iz Trsta u Bosnu i Hercegovinu i premijera "Anđela iz Sarajeva", filma snimanog u Sarajevu prema romanu novinara Franca Di Marea, nedavno emitiranog u Italiji na RAI UNO, te posjeta talijanskih kuhara koji bi trebali donijeti dašak ove kuhinje na naše podneblje.

"Ove aktivnosti imaju za cilj kulturalno povezivanje. BiH ima mnogo dragulja koje može ponuditi svijetu. Jedan od njih je Ars Aevi za koji se borimo da ga održi i da bude svojevrsna europska atrakcija. Drugi su, nažalost, zatvoreni kao što je Zemaljski muzej BiH. To je velika šteta", kaže Corrias.

Smatra da kultura mora biti izuzeta od politike jer ona predstavlja dostojanstvo čovjeka.

Italija podržava, od samog njegovog nastanka, projekat Ars Aevi-150 djela doniranih Sarajevu od strane najvećih savremenih umjetnika, namijenjenih za Muzej projektovan od strane Renzoa Pianoa. Na podstrek ove Ambasade, Ars Aevi je nanovo otvoren za javnost u februaru 2014. u prostoru obnovljenom zahvaljujući Italijanskoj kooperaciji, u cilju privremenog postavljanja kolekcije.

D.Kozina

Foto filharmonije Scala/Silvia Lelli

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza