Mjesec italijanske kulture posvećuje specijalan prostor solidarnosti

17.11.2015. 14:05 / Izvor: Akta.ba
Mjesec italijanske kulture posvećuje specijalan prostor solidarnosti

Za 20 godina od Daytona, mjesec italijanske kulture ove godine posvećuje specijalan prostor solidarnosti, kroz italijansku kuhinju, koja je oličenje italijanske tradicije i kulture u svijetu.

Za 20 godina od Daytona, mjesec italijanske kulture ove godine posvećuje specijalan prostor solidarnosti, kroz italijansku kuhinju, koja je oličenje italijanske tradicije i kulture u svijetu.

 Pod pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, kuhar Cristian Broglia ponudit će okus Italije siromašnima svih vjeroispovijesti, a nakon toga i predavanja iz kuhanja i zdrave ishrane.

Slijede centralni događaji MIK-a: izložba kolekcije Farnesina i koncert "Note mira" Teatra Verdi iz Trsta, 20., odnosno 21. novembra, kazao je ambasador Italije u BiH Roger Corrias.

U okviru Mjeseca italijanske kulture u Bosni - MIK 2015 predstavljena je i  "Italija u kuhinji", u kojoj glavnu ulogu ima poznati talijanski kuhar Broglia.

Ova inicijativa, organizirana od strane Italijanske ambasade u Sarajevu i ICE-a - Agencije za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih firmi, u suradnji s ALMA - međunarodnom školom italijanske kuhinje, uključuje niz susreta sa kuharskim chief-om Brogliom.

„Krećemo danas sa predavanjima za profesionalne kuhare o suvremenoj talijanskoj kuhinji, realiziranih sa „Gastro ID“ institutom u prostorijama stavljenih na raspolaganje od strane Parlamentarne skupštine BiH'', navode iz italijanske ambasade u BiH.

-19. novembra, pod pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Chef Broglia će kuhati pravi talijanski ručak za 40 siromašnih svih vjeroispovijesti, pri Jevrejskoj općini u Sarajevu.

Osim toga, restoran "Četiri sobe gospođe Safije" ugostit će italijanskog Chef-a dvije večeri, 18. i 19. novembra.

Konačno, 20. novembra, poznati kuhar će biti gost specijalne TV emisije BHRT-a, u toku koje će napraviti prezentaciju dobre ishrane uz degustaciju „finger food“ za djecu članove nogometne škole Valter u slastičarni Mrvica u Sarajevu.

MIK se nastavlja otvaranjem izložbe "Remek-djela kolekcije Farnesina", povodom 20 godina od Dejtona, koje će se održati 20. novembra u 18:30 u Nacionalnoj galeriji u Sarajevu uz prisustvu italijanskog ministra Kulture i turizma Daria Franceschinija i ministra Civilnih poslova BiH, Adila Osmanovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza