Sevdalinka uskoro na listi UNESCO-a?

26.01.2018. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Sevdalinka uskoro na listi UNESCO-a?

Konferencija za nominaciju sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Konferencija za nominaciju sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, održana je u prostorijama BKC-a Tuzla.

Inicijativa da se sevdalinka kao najpoznatija bosanska pjesma uvrsti na UNESCO-ovu listu za zaštitu kulturnog i nematerijalnog naslijeđa, pokrenuta je iz Tuzle. Iako je proces nominacije započet prije godinu dana, mnogo koraka koji su značajni u proceduri nominacije je već napravljeno.

"Dugo je vrijeme iza sevdalinke i nadamo se dugo vrijeme ispred sevdalinke. Ono što jeste važno, je da Bosna i Hercegovina otkriva i njeguje svoju kulturnu baštinu i naslijeđe, kako materijalno, tako i nematerijalno, da ga pokaže sebi, ali i da ga pokaže svijetu", kazala je Amira Redžić, članica Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om.

Konferencija je također povod za najavu festivala "Sevdalinko u srcu te nosim" koji ove godine obilježava desetu godišnjicu. "Udruženje muzičkih umjetnika", u saradnji sa Vesnom Isabegović etnologinjom Muzeja istočne Bosne, pokrenulo je ovu inicijativu, a na ovaj način, posebno mladima, žele približiti sevdalinku, te i dalje raditi na njenoj afirmaciji.

"Ovog puta smo se odlučili na tu konferenciju, upravo zbog značaja i nominacije sevdalinke. Tako da je Udruženje, pored knjiga koje izdaje, pored interpretacije, pored edukacije sa mladima, mi smo imali potrebu za ovom konferencijom", istakla je Ramiza Milkunić iz "Udruženje muzičkih umjetnika".

Koliko je sevdalinka značajna, govori i činjenica da se u zaštitu ovog kako kažu "nematerijalnog blaga" uključila i Vlada TK-a.

"I Vlada TK-a, kao i Ministarstvo, kao i Turistička zajednica, svi su uključeni, kako bi ovo nematerijalno blago Bosne i Hercegovine bilo uvršteno na UNESCO-ovu listu. To je nešto što je prepoznatljivo i što će BiH imati svoj pečat na UNESCO-ovoj listi i sevdalinku trebamo gajiti, jer to su pjesme koje se slušaju, a ne koje se gledaju", kazao je Mirsad Gluhić – ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a.

Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Sevdalinka je bosanskohercegovačka gradska i narodna pjesma i  popularna je širom jugoistočne Europe. Svojom strukturom sevdalinke su vrlo složene pjesme, pune osjećaja, a tradicionalno se izvode sa dosta strasti i duševnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza