Majčino mlijeko moglo bi pomoći u zaštiti od koronavirusa

15.04.2020. 13:39 / Izvor: hayat.ba
Majčino mlijeko moglo bi pomoći u zaštiti od koronavirusa

Majčino mlijeko gotovo je čarobni napitak koje proizvodi ljudsko tijelo i trenutno je pod intenzivnim proučavanjem jer se smatra da bi upravo ono moglo pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Majčino mlijeko gotovo je čarobni napitak koje proizvodi ljudsko tijelo i trenutno je pod intenzivnim proučavanjem jer se smatra da bi upravo ono moglo pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Kako navodi Motherly, jedan od razloga zašto je majčino mlijeko toliko moćno je činjenica da sadrži antitijela koja pomažu bebama da se bore protiv bolesti.

Antitijela su važan dio imunološkog sistema ljudskog tijela.

Kada virus, bakterija ili druga prijetnja napadnu tijelo, naše krvne ćelije proizvode antitijela za borbu protiv infekcije.

Također, ta antitijela u kratkom roku stvaraju imunitet na taj virus.

Kako je prenio Vice News, Rebecca Powell, istraživačica s Medicinskog fakulteta u New Yorku na Mount Sinaiju, ispituje prisutnost antitijela u majčinom mlijeku kod žena koje su bile izložene koronavirusu.

Premda je veći dio trenutnih istraživanja antitijela usmjeren na antitijela u ljudskoj krvi, Powell se fokusira na antitijela koja se nalaze isključivo u majčinom mlijeku, što može imati biološke prednosti.

Njena teorija je da dojilje u New Yorku, trenutno globalnom epicentru pandemije, mogu razviti antitijela kao odgovor na virus koja se potom putem majčinog mlijeka prenose i na njihovu djecu.

Bez obzira na to je li žena testirana pozitivno na bolest ili ne, ako je bila izložena virusu i trenutno je zdrava, to znači da je njeno tijelo možda već krenulo u akciju stvarajući antitijela. Ta antitijela tada bi možda mogla zaštititi i dojenčad.

Powell traži donacije majčinog mlijeka koje će upotrijebiti u svom istraživanju, a stotine žena odgovorile su na njen poziv želeći pomoći te dati svoj doprinos u naučnoj borbi protiv koronavirusa.

Imam stotine e-mailova žena koje žele učestvovati, a mnoge od njih su kazale da imaju vrlo sumnjivu infekciju ili pozitivan test – kazala je Powell za Vice News.

Slijedom toga, postavlja se još jedno važno pitanje.

 Ako otkrijemo da u mlijeku postoje stvarno jaka antitijela, mogu li se ona terapeutski upotrebljavati kao što bolnice sada koriste rekonvalescentnu plazmu – za liječenje onih koji su stvarno bolesni – pita se Powell.

Već znamo da dojilje proizvode antitijela za druge bolesti, poput gripe, i da se ona prenose kroz majčino mlijeko kako bi zaštitila dojenčad.

Uzbudljivo je misliti da bi žene na sličan način mogle stvarati snažna antitijela i na koronavirus.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza