Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Ova radna mjesta u budućnosti će biti rezervisana za robote

18.09.2018. 12:39 / Izvor: Akta.ba

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), prenosi B92.

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijelog svijeta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj procjeni, "mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 posto", pokazuje WEF-ov izvještaj "Budućnost radnih mjesta 2018", objavljen u ponedjeljak.

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju "nove uloge", što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promjenama" u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promjene mašina i algoritama, računarskih procesa usmjerenih na rješavanje problema, "mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zamijeniti 75 miliona potencijalno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.

Autori izvještaja predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebalo da poraste potražnja za poslovima koji zahtijevaju "ljudske vještine", poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja", pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama savjetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene "značajnim promjenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza