Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Pješački prijelazi koji "lebde" u zraku: Slovenci ponosni na nove 3D zebre

30.08.2021. 13:33 / Izvor: HINA

U više slovenskih gradova postavljaju se inovativno dizajnirani pješački prijelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke pa pred njima automatski koče, a cilj akcije je povećati sigurnost pješaka u prometu.

Prva dva takva "lebdeća" pješačka prijelaza, odnosno "3D zebre" dobit će Ptuj i Velenje, a u tjednu mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22 rujna i u Ljubljani, objavili su slovenski mediji.

"Ponosni smo što smo prva općina koja je prihvatila ovo rješenje i siguran da će zbog ovakvih pješačkih prijelaza djeca biti sigurnija", kazao je za Slovensku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol. 

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Europi potekla je s Islanda gdje su se prvi takvi pješački prijelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više je njemačkih gradova takvo rješenje odbijeno jer nije u skladu s njihovim propisima u cestovnom prometu.

Nekoliko "lebdećih zebri" bilo je bilo je prije dvije godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro i odustale, vrativši se klasičnom rješenjeu prijelaza. Kako će Slovenci reagirati na nove pješačke prijelaze tek ćemo vidjeti, a poželite li ih vidjeti uživo, krenite prema Ptuju, Velenju ili Ljubljani. 

                                                                       Foto: Nino Kolarev

PODIJELI:

TAGOVI:

Pješačka zebra

Slovenija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza