Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle nestati

02.05.2018. 10:23 / Izvor: Index.hr

Za nekoliko godina iz naše svakodnevice nestaće stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti život, tvrdi Michael McQueen, Australac koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategijama. 

McQueen je u svojoj posljednjoj knjizi "Kako se pripremiti na ono što dolazi" tvrdi da bi za samo 15 godina moglo nestati i do 47% profesija koje danas postoje.

Mnoge radnike zamijeniće strojevi, a McQueen savjetuje ljude da se fokusiraju na znanja koja nisu zamjenjiva strojevima, kako bi opstali u budućnosti.

Predviđa da će sljedećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

iTunes je prvi na redu, tvrdi McQueen. Australac tvrdi da će Apple svoj sitem downloadanja muzike ukinuti već sljedeće godine iako oni to odlučno demantuju.

McQueen predviđa da će nestati i parkinzi. Budući da auto koristimo samo 4% našeg vremena, drastično će se smanjiti upotreba vozila u budućnosti, tvrdi McQueen. I Elon Musk tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

Nestaće i kreditne kartice, kaže McQueen. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sustav plaćanja "Smile to pay" koji klijentima omogućuje da svoje račune plate kada se nasmiju.

Call centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi takođe mogli nestati. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zamijeniti računare.

Potreba za učenjem stranih jezika će takođe nestati, tvrdi McQueen. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

Nestaće i benzinske pumpe. McQueen smatra da će automobili na benzinski pogon potpuno nestati, a samim time i potreba za benzinskim pumpama, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza