Skrivene zdravstvene prednosti ispijanja kafe

25.05.2018. 11:01 / Izvor: Index.hr
Skrivene zdravstvene prednosti ispijanja kafe

Jedno istraživanje ukazuje da kafa može smanjiti rizik od dijabetesa.

Mnogi ovisnici o kafi ne mogu započeti dan bez svoje doze. Međutim, moguće je da postoje skrivene zdravstvene prednosti u zrnima kafe.

Primjerice, jedno istraživanje ukazuje da kafa može smanjiti rizik od dijabetesa, javlja BBC. Prema studiji, svaka dodatna šoljica kafe smanjila je rizik za 7 posto.

Kako se čini, konzumiranje kofeina također pomaže u zaštiti od Parkinsonove bolesti. Doduše, način na koji kofein djeluje u prevenciji ove bolesti još nije do kraja istražen.

Interakcija kafe s bolestima poput raka kompliciran je proces. U nekim slučajevima rak jetre se djelomice smanjivao konzumiranjem kafe. Kod drugih vrsta raka, pozitivni efekti kafe nisu bili toliko vidljivi ili ih uopće nije ni bilo.

Međutim, priča o utjecaju kafe na zdravlje nije u potpunosti dobroćudna.

Primjerice, kod nekih slučajeva bio je primjetan rast rizika od srčanog udara otprilike jedan sat nakon konzumiranja kafe, i to kod onih ispitanika koji nemaju naviku ispijanja kafe, prenosi Index.hr.

Bez obzira na to, opširne studije pokazale su da ljudi koji redovito piju kafu žive duže. To znači da kafa ipak ima više utjecaja na nas od običnog razbuđivanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza