Mogu li ponoviti uspjeh: Pobjeda Bordo tima bi donijela dodatnih 480.000 eura

26.08.2020. 10:34 / Izvor: SCsport.ba
Mogu li ponoviti uspjeh: Pobjeda Bordo tima bi donijela dodatnih 480.000 eura

Samo su dva bh. kluba uspjela preskočiti dvije prepreke u kvalifikacijama Lige prvaka. Riječ je o rivalima iz glavnog grada naše zemlje.

Samo su dva bh. kluba uspjela preskočiti dvije prepreke u kvalifikacijama Lige prvaka. Riječ je o rivalima iz glavnog grada naše zemlje.

Led je probio Željezničar 2002. godine, Plavi su eliminisali islandski Akranes i norveški Lillestrom, da bi zatim ispali od tada moćnog Newcastle Uniteda.

Isti uspjeh ostvarili su fudbaleri Sarajeva pet godina kasnije. Bordo tim je bio bolji od malteškog Marsaxlokka i belgijskog Genka, da bi ga potom zaustavio Dinamo iz Kijeva sa Rebrovom, Shovkovskim i Shatskihom u postavi, dok je na klupi za rezervne igrače ukrajinskog prvaka sjedio – Artem Milevsky!

Prošlo je 13 godina, Sarajevo ima priliku ponoviti taj uspjeh iz 2007. godine, a opet će se susresti sa ovim (sada puno iskusnijim) napadačem. Milevsky je danas udarna igla Dynama iz Bresta, bjeloruskog prvaka koji će večeras biti domaćin bh. šampionu u utakmici drugog pretkola Lige prvaka.

Ne treba naglašavati da bi pobjeda bordo tima, makar i nakon produžetaka ili penala, bila itekako značajna. Ne samo u finansijskom aspektu (dodatnih 480.000 eura), već i u rezultatskom smislu, jer bi tako Sarajevo osiguralo barem jedan play-off, Lige prvaka (ako prođu i treće pretkolo) ili Evropske lige (ako ispadnu u trećem pretkolu).

Neće biti lako, naravno, bjeloruski tim je blagi favorit koji je pokazao snagu savladaši Astanu u prethodnoj rundi sa glatkih 6:3. Ali ne radi se ni o previsokoj stepenici, u domaćem prvenstvu ove sezone kašljucaju (trenutno deseti u Vysshaja ligi).

“Izuzetno dobra ekipa, imaju par vrlo kvalitetnih igrača. U toj utakmici protiv Astane ekipa Bresta odigrala je zaista kvalitetno, naravno nije jednostavno postići šest pogodaka bilo kojoj ekipi, a njima je to pošlo za rukom. Ipak, mi ćemo tražiti svoju šansu i nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat”, rekao je uoči susreta Vinko Marinović, šef stručnog štaba Sarajeva.

Utakmica počinje u 20 sati, uz direktan TV prenos na kanalu Arena Sport 1. Glavni sudija je Kipranin Loukas Sotiriou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza