Nurkić želi igrati za reprezentaciju u mečevima kvalifikacija za Eurobasket

19.10.2020. 12:51 / Izvor: SCsport.ba
Nurkić želi igrati za reprezentaciju u mečevima kvalifikacija za Eurobasket

U grupi H trenutno je lider Grčka sa četiri boda, slijede Bugarska i BiH sa po tri, dok je Latvija posljednja sa dva.

Krajem novembra košarkašku reprezentaciju BiH očekuju utakmice trećeg i četvrtog kola kvalifikacija za Eurobasket, možda i ključne za plasman na EP.

Dobra je vijest da će Zmajevi u susretima protiv Bugarske (27. novembra) i Latvije (29. novembra) biti domaćini, jer će se susreti grupe H odigravati u formatu takozvanog “balona” u Sarajevu.

No, selektora Vedrana Bosnića i ostale članove našeg nacionalnog tima mogla bi obradovati još jedna informacija. Kako nezvanično saznajemo, Jusuf Nurkić je čelnicima Košarkaškog saveza BiH poručio kako ima želju da nastupa za reprezentaciju u pomenutim mečevima!

Centar Portland Trail Blazersa trenutno se odmara u domovini, a vrlo je moguće da će boraviti ovdje i do decembra, s obzirom da NBA ekipe još uvijek nisu odredile precizne termine početka priprema za novu sezonu (koja bi trebala startati u januaru, nakon što je prethodno odbačen 25. decembar kao datum prvih utakmica).

Dakle, Nurkić bi mogao biti u Sarajevu za vrijeme odigravanja pomenutih mečeva kvalifikacija, ali ostaje još jedan “problemčić”. Dvije najveće svjetske košarkaške organizacije, NBA i FIBA, zasad nisu definisale pod kojim uvjetima bi igrači iz američke profesionalne lige mogli nastupati u aktuelnim kvalifikacijama za EP.

Nadati se da po tom pitanju neće biti nesuglasica, s obzirom da u Evropi zasigurno ima još NBA košarkaša koji bi željeli pomoći svojim reprezentacijama u novembarskim utakmicama, ako će već biti oslobođeni obaveza u svojim klubovima u pauzi između dvije sezone. Ne treba ni naglašavati koliko bi bh. tim bio jači kada bi mogao računati na usluge popularnog Juke.

Podsjetimo, naša selekcija je već dobila jedno pojačanje pred susrete protiv Bugarske i Latvije. Riječ je o sjajnom američkom playmakeru Johnu Robersonu, članu španskog Estudiantesa, koji je dobio bh. pasoš te će biti na raspolaganju Bosniću u bliskoj budućnosti.

U grupi H trenutno je lider Grčka sa četiri boda, slijede Bugarska i BiH sa po tri, dok je Latvija posljednja sa dva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza