Uefin program popularizacije ženskog nogometa u četiri bh. grada

13.04.2022. 15:23 / Izvor: Fena
SPORT

U BiH će u ovaj projekt biti uključeno 30 škola iz četiri grada domaćina Europskog prvenstva.

 Bosna i Hercegovina u svibnju će biti domaćin Europskog prvenstva za nogometašice do 17 godina, a u okviru tog sportskog događaja Nogometni savez BiH organizira "UEFA Program Legacy", program popularizacije ženskog nogometa usmjeren na djevojčice od 10 do 12 godina starosti.

U BiH će u ovaj projekt biti uključeno 30 škola iz četiri grada domaćina Europskog prvenstva, a to su Sarajevo, Široki Brijeg, Zenica i Mostar.

"Kao što znate, BiH je domaćin europskog prvenstva za djevojke do 17 godina, imamo četiri grada domaćina, a jedni od njih su Mostar i Široki Brijeg. U svim gradovima ćemo pokrenuti nogometne sekcije za djevojčice, u Mostaru će to biti 11 škola, a u Širokom Brijegu dvije, gdje ćemo s nastavnicima iz škola uraditi upoznavanje s projektom, šta su ciljevi i zadaci i podijeliti opremu kako bi oni mogli raditi", rekla je stručna suradnica za razvoj nogometa u Nogometnog saveza BiH Ivana Vlajić.

Na treninzima će djevojčice, po sustavu postupnosti i sistematičnosti, učiti o osnovnim nogometnim elementima, raznim štafetnim igricama, poligonima i složenijim nogometnim elementima.

Kroz organizirane trening aktivnosti, zainteresirane djevojčice besplatno će trenirati nogomet u svojim školama. Uključene škole od Nogometnog saveza dobile su po 15 nogometnih lopti, 10 markera i 20 čunjeva, kao i trenerke za nastavnike i trenere.

"Ciljna grupa su djevojčice od 10 do 12 godina, ali nam je u interesu da se ima veći broj djevojčica, a godine su manje bitne. Cilj je da projekt traje od travnja do prosinca ove godine, s pauzom tijekom školskog odmora u sedmom i osmom mjesecu, ali nam je želja da se to nastavi i u 2023. godini", kazala je Vlajić.

Nogomet je sve popularniji među ženskom populacijom, a krovne nogometne kuće ulažu ogromna sredstva u promociju.

"I naš savez ulaže sredstva da bi imali što veći broj djevojčica i da nam reprezentacija i liga budu što kvalitetnije. Zahvaljujući našoj bazi podataka imamo informaciju da se broj registriranih djevojaka neprestano povećava, a mislimo da će doživjeti još veću ekspanziju", zaključila je Vlajić.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta naveo je da je iznimno sretan što je Mostar među gradovima domaćinima Europskog prvenstva i što će 11 mostarskih škola biti uključeno u UEFA Program Legacy.

"Zaista smo sretni da ćemo djecu iz 11 škola besplatno uključiti u vannastavne aktivnosti, a Sportski savez Grada Mostara je tehnički partner i podržava bilo koju priču kada je u pitanju promocija sporta, posebno u ovom vremenu kada se sve plaća, a sada imamo jednu besplatnu i dostupnu stvar za sve zainteresirane djevojčice. Očekujemo preko 200 djevojčica koje će biti dio ovog projekta", izjavio je Šuta.

Istaknuto je, također, kako je ovaj program dugoročnog karaktera te je upućen poziv postojećim nogometnim klubovima da se uključe u njegovu realizaciju formiranjem ženskih selekcija u kojima će djevojčice moći trenirati nogomet.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza