Najveća maratonska utrka u BiH - Sarajevo i Istočno Sarajevo 3. jula

13.06.2022. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo i Istočno Sarajevo

Najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini održava se treći put u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 3. jula, a u sklopu manifestacije učestvovat će 1200 trkača iz čak 17 zemalja.

Najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini održava se treći put u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 3. jula, a u sklopu manifestacije učestvovat će 1200 trkača iz čak 17 zemalja.

Manifestacija počinje u subotu, 2. jula, konferencijom "Moj put na Olimpijske igre“ na kojoj će učestvovati maratonke iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koje su učestvovale na Olimpijskim igrama.

U večernjem terminu, od 19 sati, na trgu Vijećnica planirano je svečano otvaranje manifestacije "TCM SARAJEVSKI MARATON“, a tim povodom održat će se koncert rock muzike, pasta party i bogatu tombolu za učesnike.

Uzbudljive staze

Uzbudljive staze, kontakt Baščaršije sa Vrelom Bosne, prirodne ljepote i kulturno bogatstvo samo su neki od razloga zbog kojih svake godine sve više trkača iz inostranstva dolazi u Sarajevo kako bi učestvovali na najvećoj međunarodnoj maratonskoj utrci u Bosni i Hercegovini – TCM SARAJEVSKI MARATON.

Trka na četiri staze

Utrka će se uporedo odvijati na četiri staze, a svaki takmičar odabrao je između trčanja maratona (42 km), polumaratona (21 km) ili Memorijalne utrke „Osman Junuzović“ (5 km), a uz sve to za djecu – ovisno od uzrasta – organiziraju dječiju utrku na 460 m, odnosno 920 m.

Maratonska utrka je tehnički najteža utrka (42 km) koju odlikuje trasa koja spaja gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, a proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, Hrasnice, Lukavice, Mojmila, do stadiona FK Željezničar, odakle se nastavlja preko Skenderije do cilja na trgu Vijećnica. Učesnici imaju vremenski limit od 6 sati da stignu do cilja.

Polumaratonska utrka je vjerovatno najbrža polumaratonska utrka u regionu (21 km), te je omiljena staza za postizanje ličnog rezultata na toj dužini. Proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, do Hrasnice gdje je i cilj. Vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 3 sata.

Za učesnike utrke osiguran je autobuski prijevoz do trga Vijećnica.

Najkraća, ali i najbrža utrka u sklopu "TCM SARAJEVSKOG MARATONA“ je Memorijalna utrka "Osman Junuzović“ (5 km). Proteže se od Vijećnice do Dolac Malte gdje je cilj. Povratak trkača do trga Vijećnica osiguran je tramvajima. Vremenski limit utrke je 45 minuta.

Za mališane uzrasta od 6 do 14 godina tu je "KIDS RUN“, utrka koja će se trčati oko trga Vijećnica. Uzrast od 6 do 10 godina trči jedan krug dužine 460 m, dok uzrast od 11 do 14 godina trči dva kruga.

Vrijedne nagrade za najbrže

Nagrade su ravnopravne u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ukupan novčani nagradni fond je 12 600 KM. Pored novčanih nagrada, tu su i robne nagrade partnera.

Privremena, odnosno povremena obustava saobraćaja

"Zbog održavanja manifestacije "TCM SARAJEVSKI MARATON“ u nedjelju, 3. jula u terminu od 7 do 13 sati bit će neophodna privremena, odnosno povremena obustava saobraćaja duž trase utrke. Organizator je poduzeo sve neophodne mjere u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova KS kako bi se u što manjoj mjeri remetio komfor građana Sarajeva i učesnika u saobraćaju, te su osigurani alternativni pravci. Koristimo priliku da zamolimo građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva za strpljenje i razumjevanje, te ih pozivamo da duž trase utrke podrže i pozdrave trkače", kazali su organizatori.

Podršku projektu pružili su: Atletski savez BiH, Olimpijski komitet BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ured potpredsjednika Federacije BiH, Turistička zajednica KS, BH TELECOM, Voda SARA, Guma M, One World Sport, pekare SITO, Carlsberg BH i Radio Sarajevo.

Prijave na manifestaciju

Prijave su moguće do nedjelje, 26. juna putem web stranice www.deckiuplavom.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza