Trebinje razvija biciklizam, u planu uređenje trase i nabavka bicikala

21.07.2022. 12:35 / Izvor: Akta.ba
biciklizam

Projekat obuhvata i radionice i obuke za one koji pružaju usluge u turizmu, ali i bolju saradnju sa biciklističkim klubovima.

U Trebinju je jučer predstavljen projekat "Unapređenje aktivnog turizma ", koga sufinansiraju EU i SR Njamačka, a u okviru EU4 Bussines recovery programa. Cilj je uvođenje novih ponuda u aktivnom turizmu u okviru podrške oporavku turističkog sektora u BiH od posljedica pandemije virusa korona.

Trebinje je odabralo da se uključi programom biciklizma, kao ponude aktivnog turizma.

"Projekat podrazumjeva sanaciju uskoračne pruge tj. Ćirove staze prema Jazini. Dio te staze je prohodan, ali postoji dio kuda se ne može proći i vjerujemo da će se nakon čišćenja, nasipanja odgovarajućim materijalom i drugim manjim zahvatima na najkrtičnijim mjestima najveći dio staze moći koristiti", rekao je Bojan Benderać, direktor trebinjske Razvojne agencije TREDEA.

On je dodao da je planirano i natkriveno parkiralište za bicikla u bivšoj kasarni u Trebinju, postavljanje signalizacije i informativnih tabli, kao i digitalna platforma i sajt koji bi služio promociji turističkih tura.

"Projekat obuhvata i radionice i obuke za one koji pružaju usluge u turizmu, ali i bolju saradnju sa biciklističkim klubovima", istakao je Benderać.

Prema riječima Veselina Savića, direktora Područne privredne komore Trebinje, ovo je nova ponuda u trebinjskom turizmu, koja do sada nije bila dovoljno iskorištena.

"Projektom želimo da uvežemo postojeću turističku infrastrukturu sa atraktivnom biciklističkom stazom uz kanjon Trebišnjice, da imamo ponudu za sve, ne samo za ljubitelje aktivnog turizma. Ovo je začetak jednog novog pravca razvoja turizma, koji će dovesti još gostiju, uticati na dužinu boravka turista i sezonalnost u Trebinju", naveo je on.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je podsjetio da Trebinje ima kapacitete da učestvuje u različitim razvojnim projektima.

"Ovo je dokaz da možemo da ispratimo projekte. Za učešće u ovom projektu je bio dovoljno da postoji Razvojna agencija i njeni zaposleni, pa smo minimilanim finansijskim učešćem dobili važan projekat u razvoju aktivnog turizma i biciklizma, što je planirano i strategijom razvoja turizma i grada", rekao je Ćurić.

On je najavio da će se u okviru projekta nabaviti 25 bicikala, te da će se u saradnji sa gradom Mostarom i drugim opštinama adaptirati i biciklističke staze i na tim područjima.

"Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat spojiti staze od Jazine do Mostara", zaključio je Ćurić.

Projekat "Unapređenje aktivnog turizma" provode Razvojna agencija grada Trebinja TREDEA u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Trebinje i trebinjskom Turističkom organizacijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza