Upitan nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima

22.07.2022. 10:17 / Izvor: Akta.ba
košarka

Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme nacionalnih timova BiH uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju KS BiH nije u stanju zatvoriti.

Šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva mjeseca učestvovati na velikim takmičenjima. Po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Eurobasketu, kao i historijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme nacionalnih timova BiH uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju KS BiH nije u stanju zatvoriti.

"Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije. Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima - ako uopšte budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmičenja", saopćeno je iz krovne kuće bh. košarke.

Predstojeći nastupi na EP i SP reprezentacija BiH pod velikim su upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada će KS BiH biti primoran otkazati učešća na spomenutim takmičenjima.

"Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima evropskih i svjetskih košarkaških velesila. Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrška. Ne okrećite glavu",  poručili su iz KS BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza