Sportsko-dječija priča: U Sarajevu počinje prvi Atalantin kamp za mlade fudbalere

12.10.2022. 13:54 / Izvor: Akta.ba
atalanta

Pod pokroviteljstvom Intesa Sanpaolo Banke od 19. do 21. oktobra/listopada održat će se Prvi Atalanta fudbalski kamp u Bosni i Hercegovini.

Italijanski fudbalski klub Atlanta iz Bergama iduće sedmice u Sarajevu će održati trodnevni kamp za djecu uzrasta od osam do 12 godina.

Kamp u organizaciji Intesa Sanpaolo Banke će biti održan od 19. do 21. oktobra u centru "Safet Zajko", a mlade bh. fudbalere vještinama ovog sporta učit će treneri ovog renomirano italijanskog prvoligaša.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banke Marco Trevisan, na kampu će učestvovati 120 dječaka i djevojčica koje očekuje tri dana druženja i treniranja s vrhunskim trenerima iz Italije.

trevisani

Foto: Fena

Na kampu će učestvovati djeca uposlenika i klijenata Intesa Sanpaolo Banke Banke, te štićenici SOS dječijih sela i Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

"Intesa Sanpaolo Bank se kroz svaki vid poslovanja vodi načelima da pomaže lokalnoj zajednici, posebno kada je u pitanju društvena odgovornost. U tom kontekstu, grupacija Intesa Sanpaolo je jutro dobila prestižnu nagradu kao banka koja se vodim ovim načelima i pomaže ne samo socijalno-ugroženim katerogorijama, nego i pomaže kulurno-umjetničke institucije", istakao je Trevisan. 

Istakao je zadovoljstvo što se ovakav kamp dešava u Bosni i Hercegovini i što će Atalanta, zajedno s uposlenicima banke, napraviti zabavna tri dana za djecu.

"Posebno mi je drago što ćemo kroz jačanje kulture različitosti spojiti djecu", poručio je. 

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza ističe da je sport odlično sredstvo za prevazilaženje etničkih podjela i političkih prepreka, pogotovo u zemlji sa dosta ovakvih problema kao što je BiH. Naglasio je da upravo iz tog razloga Ambasada Italije pozdravlja i podržava projekte kao što je Atalantin kamp u Sarajevu.

atalanta

Foto: Fena

"S toga smo veoma sretni što podržavamo inicijative u ovom sektoru. Ne može biti bolji trenutak da se pošalje boji trenutak da se pošalje ovakva poruka", poručio je ambasador i zahvalio Atalanti na inicijativi u nadi da će mnogi od učesnika zaigrati na poznatim terenima. 

Romano Zanforlin, direktor marketinga - Atalanta BC, govorio je o saradnji ovog kluba i Intesa Sanpaolo grupacije.

"Naša saradnja saradnja traje već nekoliko godina i iza sebe imamo nekoliko projekata i iniciajtiva koji su dali lijepe rezultate. Atalanta uskoro slavi 115 rođendan i veoma smo zadovoljni rezultatima koje postižemo. U svemu tome bitan je i ekonomski aspekt, odnosno prvi tim, ali moramo se sjetiti odakle počinjemo. Dakle, ono što je naš proizvod, tj. mladi talenti s kojima mi radimo od njihove 5-6 godine", kazao je Zanforlin.

Dodaje da im Intesa Sanpaolo banka pruža podršku u pronalaženju i obučavanju mladih talenata koji su bitni za njihove rezultate.

Atalantin menadžer za aktivnosti mladih Stefano Bonacorso kazao je da ovaj klub ima mnogo uspjeha u radu s mladim nogometašima, te da ta iskustva žele prenijeti u BiH.

"Već 31 godinu radim u Atalanti na traženju, odabiru i radu s talentovanim fudbalerima. Mi ne odgajamo samo fudbalere, već i osobe. Pored sportskog asprekta mi gajimo i ostale vrijednosti koje čine dobrog čovjeka", rekao je Bonacorso.

Dodaje da će iduće sedmice treneri Atalante predstaviti svoj način rada, koji se zasniva na igri i zabavi, a igra i zabava stvaraju začarani krug koji djeci daje dodatnu motivaciju da treniraju i uče.

Rolando Bianchi bivši nogometaš, a današnji tehnički saradnik za mlade - Atalanta BC vjeruje da će u radu s djecom uspjeti prenijeti vrijednosti putem kojih će oni i rasti i obrazovati.

"Ja znam koliko je to važno jer sam u svom životnom putu stekao te vještine i zato će biti drago da to prenesem dalje", poručio je bivši nogotemaš.

Učesnici Atalanta fudbalskog kampa koji se prvi put održava u BiH, će pored stečenih vještina iz fudbala dobiti na poklon i opremu, te certifikate o učešću i medalje.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza