BILINO POLJE

BiH u debiju selektora Kodre pobijedila Lihtenštajn

09.09.2023. 08:11 / Izvor: Fena
BIH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, pred oko 6.500 gledalaca na zeničkom stadionu Bilino polje, savladala je sinoć Lihtenštajn.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, pred oko 6.500 gledalaca na zeničkom stadionu Bilino polje, savladala je sinoć, teže od očekivanog, Lihtenštajn rezultatom 2:1 (2:1), u okviru 5. kola kvalifikacijske grupe “J” za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Novi selektor bh. tima Meho Kodro odlučio je u početnu postavu uvrstiti Nemanju Bilbiju i povratnika u državni tim Adija Nalića, a već u 3. minuti meča dobra saradnja Bilbije i kapitena Edina Džeke rezultirala je i golom u mreži Lihtenštajna, kojeg je postigao Džeko za vodstvo od 1:0.

Poslije šuta Džeke u 18. minuti, ovog puta nakon što ga je uposlio Miralem Pjanić, “Zmajevi” su poveli s 2:0, ali je taj gol pripisan kao autogol gostujućeg igrača Simona Luchingera, koji je neuspješno pokušao spriječiti loptu da uđe u mrežu. Činilo se tada da će “Zmajevi” upisati laku pobjedu.

Međutim, Lihtenštajn je preko Sandra Wolfingera u 21. minuti smanjio na 2:1. Njegov silovit šut sa preko 25 metara bh. golman Ibrahim Šehić nije mogao zaustaviti, a bio je ovo i prvi gol Lihtenštajna u ovim kvalifikacijama, u kojima su do ovog meča primili 14 golova.

U drugom poluvremenu ponovo su se redale prilike pred golom Lihtenštajna, ali su i gosti u 61. minuti ponovo, ovog puta sa oko 20 metara, testirali Šehića, koji je bio prisiljen izboksati šut Niklasa Becka.

Poslije slobodnog udarca kojeg je u 70. minuti izveo Dedić, gostujući je golman Benjamin Buchel na oko osam metara od gola prvo ispustio loptu, ali je ipak bio brži te je uhvatio i otklonio opasnost. Dobru akciju bh. tima u 73. minuti započeo je Ermedin Demirović, koji je uposlio Bilbiju, ali je on iz izgledne prilike sa oko sedam metara iskosa sa desne strane promašio gol. Golman Buchel odbranio je udarac glavom sa oko 12 metara kojeg je uputio Hrvoje Miličević.

Demirović nije uspio na petercu zahvatiti prizemnu loptu koju je sa desne strane uputio Džeko pa je još jedna prilika za povećanje vodstva propala. Demirović nije uspio postići gol ni u 89. minuti nakon kornera kojeg je izveo Dedić, kao ni Džeko do kojeg se odbila lopta, a čija su dva šuta sa oko pet metara blokirana od strane gostujuće odbrane.

BiH je preko Radeta Krunića u sudijskom vremenu postigla i treći gol, koji je poništen jer je Džeko, koji je pogodio prečku, bio u ofsajdu. Susret je okončan rezultatom iz prvog poluvremena 2:1 za BiH, koja je, tako, upisala drugu pobjedu u ovim kvalifikacijama te sada ima šest bodova iz pet utakmica. Lihtenštajn je i dalje bez bodova.

U večerašnjim susretima u okviru grupe "J" Luksemburg je na svom terenu s 3:1 porazio Island, narednog rivala bh. tima, protiv kojeg će igrati u ponedjeljak na Islandu, a Portugal u gostima Slovačku s 1:0 te su ostali jedini tim sa stopostotnim učinkom. Portugal ima 15, Slovačka i Luksemburg po 10, BiH 6, Island 3 te Lihtenštajn 0 bodova.

Stadion Bilino polje u Zenici. Gledalaca: 6.500. Sudije: Sayat Karabayev, Alexey Dolgikh i Dmitriy Belogradov (Kazahstan). Četvrti sudija: Artyom Kuchin (Kazahstan). VAR: Hugo Miguel (Portugal). VAR asistent: Luis Godinho (Portugal).Strijelci: 1:0- Džeko (3), 2:0- Luchingrer (autogol, 18), 2:1- Wolfinger (21). Žuti karton: Kolašinac, Krunić (BiH), Traber, Malin, Luchinger (Lihtenštajn).

BiH (3-5-2): Šehić- Miličević, Hadžikadunić, Kolašinac- Dedić, Nalić (64. Tahirović), Pjanić (78. Hadžiahmetović), Krunić (90.+3. Kodro), Demirović (90.+3. Hamulić)- Bilbija (78. Gazibegović), Džeko. Selektor: Meho Kodro.

LIHTENŠTAJN (3-5-2): B. Buchel- Beck, Traber, Malin- S. Wolfinger (84. F. Wolfinger), Luchinger (84. Netzer), Weiser (69. Meier), Sele, Goppel – Salanović (84. Hasler), Saglam (74. Notaro). Selektor: Konrad Funsustuck.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza