Bjeloglavi sup Luka ipak se nije snašao u prirodi (VIDEO)

07.09.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Bjeloglavi sup Luka ipak se nije snašao u prirodi (VIDEO)

Bjeloglavi sup Luka pušten je 5. septembra u prirodu sa mjesta "Kurbanište", koje se nalazi preko puta Vrela Bune.

Bjeloglavi sup Luka pušten je 5. septembra u prirodu sa mjesta "Kurbanište", koje se nalazi preko puta Vrela Bune.

Ipak, na osnovu monotoringa ponašanje ptice u prirodi nije bilo zadovoljavajuće i članovi omladinskog kluba Novi val su odlučili Luku vratiti u kafez u Eko centru Blagaj gdje je i boravio protekla četiri mjeseca.

"S obzirom da je Luki bio skinut gips, nismo željeli da rizikujemo dalje zbog nemogućnosti satelitskog praćenja", saopšteno je, te su dodali da će u saradnji sa kolegama iz Srbije odlučiti o sljedećim koracima.

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini, ali i generalno u svijetu.

Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja,što je vrlo složen i komplikovan posao.

Podsjetimo, u Blagaju se nakon dvije godine pojavio bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu.

Adnan Đuliman. predsjednik organizacije Omladinski klub Novi Val, istog dana je sa ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj. Za njega su brinuli članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH živio prije dvije godine.

Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. novembra 2018. od posljedica trovanja. Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između osam i devet kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo tri metra, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza