U Bosanskoj dolini piramida ove sezone rekordan broj gostiju

04.12.2020. 09:41 / Izvor: Akta.ba
U Bosanskoj dolini piramida ove sezone rekordan broj gostiju

Osim tunela Ravne i Bosanske piramide Sunca, park Ravne 2 je ove godine postao kulturno središte Balkana.

Iako su sve turističke destinacije u našoj zemlji, ali i širom svijeta, ove godine ostvarile katastrofalne rezultate, Bosanska dolina piramida je oborila sve rekorde po broju dolazaka gostiju. To je za Avaz potvrdio osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, Semir Osmanagić. 

"Uprkos neveseloj situaciji, ove godine smo ostvarili sjajne rezultate. U arheološkom i naučnom smislu došli smo do potvrde starosti suhozida u tunelima “Ravne 3” od 19.000 godina i tako naučno verificirali postojanje prve građevine na Balkanu i u Evropi. Istraživanjima smo utvrdili da je vrh Bosanske piramide Sunca bio astronomski opservatorij. Premda ove godine nije bilo volontera, mnogo smo uradili u naučnom i arheološkom aspektu tokom ove godine", rekao je Osmanagić.

S turističkog aspekta, ova godina je bila posebna, kaže Osmanagić. Promocijom i dovođenjem uglednih gostiju iz regije i svijeta stvoreni su uvjeti za najuspješniju sezonu do sada.

"Osim tunela “Ravne” i Bosanske piramide Sunca, park „Ravne 2“ je ove godine postao kulturno središte Balkana, s brojnim predstavama, muzičkim i plesnim nastupima, koncertima i promocijama.Pokazali smo da u Visokom imamo velike mogućnosti za razvoj kulturnih dešavanja, a za narednu godinu najavljujemo čitav niz iznenađenja i dolazaka vrhunskih umjetnika. Naše lokacije su otvorene 365 dana u godini, uporedo radimo na unapređenju turističke infrastrukture i uvijek razmišljamo i pripremamo se za budućnost", zaključio je  Osmanagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza