"Guča u Brčkom" jedan od važnijih turističkih i kulturnih događaja

10.09.2021. 09:41 / Izvor: Akta.ba
'Guča u Brčkom' jedan od važnijih turističkih i kulturnih događaja

Manifestacija "Guča u Brčkom" proglašena je otvorenom uz podizanje zastave manifestacije, zvuke dragačevske trube te pucnjem iz topa.

 Šesnaesto izdanje turističko-gastronomske manifestacije "Guča u Brčkom" otvoreno je u četvrtak pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Siniše Milića.

Otvarajući manifestaciju Milić je kazao da je zbog pandemije i zakonskih procedura manifestacija organizirana u specifičnim okolnostima, ali da je atmosfera iz Guče sasvim sigurno prenesena u Brčko, što je i cilj manifestacije.

"Od ove godine počinjemo primjenjivati novi Zakon o proračunu i novi Zakon o udrugama i fondacijama i zbog složenosti procedura manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine. Siguran sam da će Vlada idućih godina, kao što je to činila prethodnih, ovu manifestaciju tretirati kao jedan od važnijih turističkih događaja", istaknuo je Milić.

Izrazio je uvjerenje da će truba kao i prethodnih tako i u godinama koje slijede pozivati ljude na okupljanje i radost, priopćio je Ured za odnose s javnošću Skupštine Distrikta.

Organizator "Guče u Brčkom" Slobodan Aleksić, u čijem se restoranu "Kolubara" održava manifestacija, podsjetio je da je manifestacija prošle godine otkazana zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a da je tradicija nastavljena ove godine uz poštovanje epidemioloških mjera te da je za goste pripremljena trpeza s jelima koja se služi i u Guči, dok je za glazbu zadužen orkestar Dragana Jevđića, majstora trube iz Požege.

Voditelj Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta Aleksandar Đurić rekao je da je "Guča u Brčkom" jedna od najatraktivnijih manifestacija u kalendaru kulturnih događanja u Distriktu te da je njezino povezivanje s planetarnim glazbenim fenomenom Gučom u Dragačevu, prioritet turističkih aktivnosti Distrikta.

Ravnatelj Turističke organizacije Dragačevo-Guča Bili Vulović rekao je da je u planu od sljedeće godine proširenje ove manifestacije u kojoj bi sudjelovalo sto trubača natjecatelja i 200 članova kulturno-umjetničkih društava, s ciljem da Brčko i dalje promovira Sabor trubača u Guči, koji je, inače, najstarija manifestacija u Srbiji, a treća u svijetu po posjećenosti.

Manifestacija "Guča u Brčkom" proglašena je otvorenom uz podizanje zastave manifestacije, zvuke dragačevske trube te pucnjem iz topa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza