Sutra počinje "Sudžuka fest 2022." u Brčkom

04.03.2022. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Sudžuka

Međunarodni festival sudžuke održaće se sutra, 5. marta 2022. godine, na platou robne kuće ’’Sloboprom’’ i TC Bingo od 10.00-16.00.

Međunarodni festival sudžuke održaće se sutra, 5. marta 2022. godine, na platou robne kuće ’’Sloboprom’’ i TC Bingo od 10.00-16.00. Na festivalu predstaviće svoje proizvode mesari i mesne industrije iz regiona.

"Osim promotivne prodaje, u okviru festivala održaće se i takmičenje za izbor najbolje sudžuke u industrijskoj i zanatskoj proizvodnji. Svoje uzorke poslali su mesnice iz Srbije (Sjenica, N. Pazar, Prijepolje, Tutin, Zlatibor). Osim mesara iz Brčko Distrikta, uzorke za takmičenje poslale su mesne industrije iz Severne Makedonije i Crne Gore, kao i mesnice iz BiH", kazali su iz Voćnog kluba Brčko Distrikt BiH.

Stručni tim predvodiće prof. dr. Amir Ganić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, zajedno sa ostalim članovima žirija, potvrđenim sa iskustvom u mesopreradi i ocjenjivanju.

"Festival ima za cilj da afirmiše autohtoni proizvod regiona, a kroz aktivnosti koje planiramo da ukažemo na greške koje se do sada pojavljuju u proizvodnji. Da kvalitet, uz struku i iskustvo, podignemo na viši nivo.  Sudžuka je dio BiH tradicije, kulture i običaja koja u sebi mora imati disciplinu, strpljenje i karakter da bi proizvođači iz takvog proizvoda imali bolji profil, a da sudžuka bude delicija ili delikates po ukusu, kao što su to Slavonci uradili sa svojim kulenom", naglasili su.

Festival će svečano otvoriti, u 12.00, gradonačelnik Brčko Distrikta, Esad Kadrić i zajedno sa organizatorom poželeti dobrodošlicu izlagačima i posjetiocima.

Voćni klub BiH kao organizator poziva sve ljubitelje sudžuke uz ostalu izlagačku ponudu da posjete Sudžuka fest u Brčko Distriktu, gradu sa bogatom mesnoprerađivačkom tradicijom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza