Formirana Turistička zajednica grada Živinice

19.04.2022. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Živinice

Na prostoru grada Živinice uspostavljena je Turistička organizacija/zajednica koja će aktivno pratili indikatore uspješnosti razvoja turističke djelatnosti.

Na prostoru grada Živinice uspostavljena je Turistička organizacija/zajednica koja će aktivno pratili indikatore uspješnosti razvoja turističke djelatnosti.

"Uspostavljanjem Turističke zajednice, grad će razviti kapacitete u pogledu strateškog planiranja i razvijanja turizma, kao i aktivnog praćenja trenda turističkih posjeta, noćenja i ostvarenih prihoda kroz turističku djelatnost, a na osnovu čega će se biti u mogućnosti dodatno unaprijediti turistička ponuda", istakao je na konstituirajućoj skupštini gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Za predsjednika Turističke zajednice grada Živinice jednoglasno je izabran Edvin Selić mlad čovjek bogatog i dragocjenog iskustva u turističkoj djelatnosti, prenosi RTV Živinice.

Na području grada Živinice postoji potencijal za razvoj historijskog, vjerskog, ruralnog, planinskog, rekreativnog i sportskog turizma.

Imajući na umu progresivan razvoj avionskog saobraćaja na Međunarodnom aerodromu u Dubravama, na području grada postoji potencijal za dodatno proširenje smještajnih kapaciteta ali i unapređenje turističke ponude.

Od kulturno-historijskih znamenitosti, Živinice se ističu velikim brojem stećaka i nekropola (oko 300), koji predstavljaju jednu od najzanimljivijih i najznačajnijih pojava u kulturi i historiji srednjovjekovne Bosne.

Osim stećaka, na području Živinica se nalazi i najstarija džamija na području Tuzlanskog kantona, Džamija u Džebarima, koja datira iz 16. stoljeća kao i Džebarski muzej koji je izgrađen uz pomoć donacije Vlade Republike Turske. Pored historijskih spomenika, jedna od vrijednih turističkih atrakcija je i Etno avlija Mačkovac koja predstavlja svojevrstan zavičajni muzej.

Kompleks Rajsko jezero Bašigovci, izvorište Toplice, eko-zona Suška rijeka, planinski dom, mnoštvo uređenih planinskih staza i drugi sadržaji na Dreniku, kao i čitava mreža čistih proplanaka, potočića i rječica predstavljaju istinske turističke potencijale u području brdsko-planinskog i rekreativnog turizma. Pored navedenih, na području grada se nalazi i lovišta različitih vrsta divljači, 10 lovačkih kuća, lovački dom u izgradnji, vlastite fazanerije, prihvatilište za jelene lopatare, koje predstavljaju atraktivne lokacije za ljubitelje lova. Jedan od neiskorištenih turističkih potencijala jeste akumulaciono jezero Modrac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza