Eko Drinska regata u Goraždu 7. augusta, očekuje se oko 300 učesnika

20.07.2022. 08:23 / Izvor: Fena
regata drina

U Goraždu su počele prijave za treću Eko Drinsku regatu koja će biti održana 7. augusta, kao postfestivalski sadržaj 25. internaciolnog “Festivala prijateljstva”.

U Goraždu su počele prijave za treću Eko Drinsku regatu koja će biti održana 7. augusta, kao postfestivalski sadržaj 25. internaciolnog “Festivala prijateljstva”.

Organizatori ističu da se i na ovaj način nastoje promovisati turistički potencijali Grada Goražde te doprinijeti podizanju ekološke svijesti građana zbog lošeg stanja obala rijeke Drine i nagomilanog smeća.

"Eko Drinska regata prerasta već u tradiciju i naša je želja da maksimalno iskoristimo ljepotu Drine i prirode, a da deponije koje se nalaze na njenim obalama postanu prošlost. Sve je više učesnika koji se prijavljuju iz drugih gradova ili država, a imamo najave da će ih ovoga puta doći iz namanje deset država", pojašnjava organizator regate Dženis Ćulov.

Dodaje da je ove godine uvedena i novina u programu, kroz organizaciju kampovanja pored Drine.

"U kampu Kajakaškog kluba “Buk” na Modranu u Ustikolini ćemo imati kampovanje noć ranije gdje će se organizirati i određene igre, da se što više družimo i upoznajemo i da osobe koje dođu sa strane upoznaju Drinu i Goražde. Tokom dana ćemo i ovoga puta organizirati akciju čišćenja jedne od divljih deponija u koritu Drine", precizirao je Ćulov.

Podsjetio je da je prošle godine Eko Drinska regata nadmašila očekivanja jer su se Drinom spustila 44 čamca sa oko 280 učesnika.

"Prošle godine kapacitet je bio popunjen dvjesto posto i ovoga puta očekujemo oko 300 učesnika a naša je želja da taj broj stalno raste. Obično se javi problem zbog nedostatka čamaca i prošle godine smo ih iznajmljivali i iz Crne Gore a vjerovatno ćemo i ove godine iako je i njima sezona. Planiramo takođe, ukoliko bude moguće, organizirati i dva splava, ako nađemo skipere, što je nekad bila posebna atrakcija u Goraždu. Uz polazak iz kampa Modran, za sve učesnike obezbijeđen je ručak u Tišinama gdje će uz roštilj imati priliku degustirati i riblju čorbu koju priprema Udruženje sportskih ribolovaca, tako da ćemo promovisati i našu gastronomsku ponudu", naglasio je Ćulov.  

Prijave za Eko Drinsku regatu trajat će do 3. augusta. Kotizacija za učešće iznosi 20 KM po osobi, a za djecu 10 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza