Razbijen mit i legenda o jami Čavnjača pored Kupresa

22.08.2022. 10:40 / Izvor: Fena
Kupres

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada u nedjelju su istražili jamu Čavnjača na Maljkovači u blizini sela Zvirnjača, u općini Kupres razbivši istodobno mit i legendu u njezinom povjesnom značaju.

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada, a koje čine i speleoloz iz Livna, u nedjelju su istražili jamu Čavnjača na Maljkovači u blizini sela Zvirnjača, u općini Kupres razbivši istodobno mit i legendu u njezinom povjesnom značaju.

Naime, prema usmenom predanju, u ovu jamu upale su čobanice s ovog područja u prošlom stoljeću i izašle u Ramskom jezeru te da je ubacivana boja koja je podzemnim tokom izašla u tom istom jezeru kao i da su iz jame izlazile vile i vilenjaci.

Prilačalo se također da su za vrijeme Drugog svjetskog rata u jami svoje živote skončali i neki od lokalnih mještana.

Sve to je zanimalo i većinu mještana Zvirnjače pa su jednom prilikom spustili kameru sa rasvjetom na konopu dugom 100 metara, a da nisu uspjeli dotaknuti dno.

Ekipa Speleološkog društva "Mijatovi Dvori" se spustila na dno jame Čavnjače na dubinu od preko 100 metara, ali ništa nisu pronašli.

Po izlasku iz jame, speleologe je dočekalo desetak lokalnih mještana željnih rezultata istraživanja.

Iako su bili malo razočarani, jer u jami nije pronađeno baš ništa, druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi u selu jer su ipak mještani na kraju saznali što se kriju, odnosno ne krije u jami.

"Istraživanje jame obavila je ekipa petorice speleologa koja je izradila speleološki nacrt prema kojem je dubina jame 110 metara, jednostavne morfološke (bunaraste) građe sa zemljanim dnom. Uz to su prikupljene i neke zanimljive 'bube'", kazali su iz Društva "Mijatovi dvori".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza