Speleološko društvo iz Tomislavgrada razvija speleoturističku ponudu

01.08.2020. 08:03 / Izvor: Fena
Speleološko društvo iz Tomislavgrada razvija speleoturističku ponudu

Do sada su u sklopu projekta postavljani info paneli kod najatraktivnijih speleoloških objekata tog kraja, kao što su ponor Kovači, izvor Ričina i špilja Dahne.

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrad u sklopu projekta Krška polja III, kojeg finansira Ornitološko društvo "Naše ptice" i fondacije EuroNatur i MAVA, realizira manji projekt "Razvoj speleoturističke ponude Duvanjskog polja i Buškog jezera".

Kako je kazao Stipan Dilber iz spomenute udruge, do sada su u sklopu projekta postavljani info paneli kod najatraktivnijih speleoloških objekata tog kraja, kao što su ponor Kovači, izvor Ričina i špilja Dahne.

"U idućim fazama planiraju se akcije čišćenja pojedinih speleo-objekata što će se realizirati u suradnji s eko aktivistima organiziranim kroz facebook stranicu tomislavgrad.public, a uz to planiraju se organizirati i razne edukativne radionice i javna predavanja.", kazao je Dilber.

Po njegovim riječima, ovo je tek početak jedne šire priče u okviru koje će se nastojati povezati turizam i speleologija.

"Jedinstvene prirodne ljepote i zanimljive pojave podzemnog svijeta ovoga kraja već su odavno počele privlačiti pažnju ljudi. Najprije je to bio uski krug prirodoslovaca i speleologa, zatim širi krug ljubitelja prirode, pa u konačnici sve više običnih posjetitelja.", istaknuo je Dilber.

Dodao je kako je duvanjski kraj prebogat speleološkim objektima te kako te prirodne ljepote predstavljaju veliki turistički potencijal.

"Na planinskim masivima oko Duvanjskog polja i Buškog jezera nalazi se preko 200 speleoloških objekata u koje se ubrajaju jame, pećine, urušene vrtače, a dobar dio njih predstavljaju zanimljiv turistički potencijal.", kazao je Dilber.

Jedan od najznačajnijih takvih objekata je špilja Dahna, koja se nalazi iznad tomislavgradskog naselja Omerovići.

Radi se o važnom arheološkom i paleontološkom lokalitetu na kojem je u ranijim istraživanjima pronađeno leglo i ostaci medvjeda, čija se procjena starosti kreće od pet do čak dvadeset hiljada godina.

Tijekom prošlogodišnje međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije na tom lokalitetu pronađene su kosti, zubi i cijeli skelet špiljskog medvjeda, kao i iznimno rijedak i jedinstven nalaz - fosilizirani otisak medvjeđe šape u blatu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza